Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η πυρηνική απειλή καραδοκεί στο Βέλγιο

 

Κάθε λόγο να ανησυχούν έχουν όχι μόνον οι πολίτες του Βελγίου αλλά και των γειτονικών χωρών, καθώς οι πυρηνικοί αντιδραστήρες Ντοέλ και Τιχάνζ παρουσιάζουν σοβαρές φθορές | EPA/ JULIEN WARNAND
Το βάσιμο ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ατυχήματος στο Βέλγιο έχει ανησυχήσει τις γειτονικές του ευρωπαϊκές χώρες, με την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία να ζητούν από τη βελγική κυβέρνηση να κλείσει αμέσως τους πιο επικίνδυνους αντιδραστήρες που διαθέτει.
Η γερμανική κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται πλέον τη βελγική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας και ζήτησε την άδεια για τη διενέργεια ελέγχων ασφαλείας από τη δική της αντίστοιχη υπηρεσία.
Οι ίδιοι οι Βέλγοι έχουν ακόμη περισσότερους λόγους να ανησυχούν. Στις 10 Ιανουαρίου παρουσιάστηκε σε επιτροπή του Κοινοβουλίου του Βελγίου ένα νέο σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε ενδεχόμενο πυρηνικού ατυχήματος. Το σχέδιο χαρακτηρίστηκε εντελώς ανεπαρκές και μη συναφές από τη Nuclear Transparency Watch, μια ευρωπαϊκή οργάνωση που ιδρύθηκε από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η πρόσφατη πυρηνική ιστορία του Βελγίου κινείται σε αντίθετη τροχιά από αυτήν της Γερμανίας, όπου το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι η απόφαση της Μέρκελ να επιταχύνει την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας μετά το συμβάν στη Φουκουσίμα ήταν δικαιολογημένη. Το Βέλγιο έκανε ακριβώς το αντίθετο.
Η βελγική κυβέρνηση απέσυρε ένα νόμο του 2003 που δρομολογούσε την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας το 2015, μόλις ένα χρόνο μετά την έκρηξη των ιαπωνικών πυρηνικών αντιδραστήρων, ωθώντας χρονικά το κλείσιμο στο 2025. Το τελευταίο νομοσχέδιο για την αναβολή του κλεισίματος των αντιδραστήρων για 10 χρόνια εγκρίθηκε στα τέλη του 2016.

Επικίνδυνη απόφαση

Η απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει πέραν της 40ετίας τη διάρκεια ζωής δύο πυρηνικών αντιδραστήρων, καθώς και να επαναλειτουργήσουν δύο οι οποίοι είχαν κλείσει όταν εντοπίστηκαν χιλιάδες ρωγμές στο δοχείο πίεσης, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, οι οποίες όμως δεν έφεραν αποτέλεσμα.
Περίπου το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας του Βελγίου προέρχεται από επτά αντιδραστήρες στους πυρηνικούς σταθμούς Ντοέλ, που βρίσκεται κοντά στην Αμβέρσα στο βόρειο Βέλγιο, και Τιχάνζ, ο οποίος βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη μεθόριο με τη Γερμανία.
Δύο από τους αντιδραστήρες (οι «Τιχάνζ 2» και «Ντοέλ 3») επαναλειτούργησαν πριν από ένα χρόνο, έπειτα από επισκευές που διήρκεσαν 21 μήνες.
Ομως, ο «Ντοέλ 3», που βρίσκεται στα ολλανδικά σύνορα, έκλεισε και πάλι μία εβδομάδα αργότερα. Οι ηλικίας 40 ετών αντιδραστήρες μαστίζονται από σειρά προβλημάτων, μεταξύ των οποίων ρωγμές στο δοχείο πίεσης, το ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς και μία μυστηριώδης υπόθεση δολιοφθοράς που δεν εξιχνιάστηκε.
Το 2012 έγινε γνωστό ότι το κέλυφος γύρω από τον εξίσου παλιό αντιδραστήρα «Τιχάνζ 2» παρουσίαζε σημάδια διάβρωσης. Περαιτέρω έρευνα το 2015 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν χιλιάδες ρωγμές πλάτους έως και 15 εκατοστά.
Αργότερα, την ίδια χρονιά, στο Τιχάνζ καταγράφηκαν 10 περιστατικά ασφαλείας μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας του Βελγίου να θέσει σε διαθεσιμότητα τέσσερα μέλη του προσωπικού και να προκύψουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την κουλτούρα της ασφάλειας.
Το μεγαλύτερο μέρος του 2015, τα πυρηνικά εργοστάσια του Βελγίου ήταν κλειστά ή σε καθεστώς «συντήρησης».
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης έναν εντυπωσιακό αριθμό -13.047- ρωγμών στο κέλυφος του αντιδραστήρα «Ντοέλ 3» που υποτίθεται ότι θα τον κρατούσε υπό έλεγχο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι ρωγμές είχαν πλάτος κατά μέσο όρο 1-2 εκατοστά, αλλά οι σημαντικότερες από αυτές έφταναν μέχρι τα 18 εκατοστά.
Με 35 χρόνια επιχειρησιακής ιστορίας, ο αντιδραστήρας «Ντοέλ 3» είναι ο δεύτερος «νεότερος» από τους τέσσερις του πυρηνικού σταθμού Ντοέλ.
Ωστόσο, έπειτα από ελέγχους και στους δύο πυρηνικούς σταθμούς, η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας του Βελγίου αποφάνθηκε ότι η διάβρωση που έχει συντελεστεί οφείλεται στη φυσιολογική δραστηριότητα των αντιδραστήρων.

Επιπρόσθετη απειλή

Πέραν αυτών, υπάρχει και η τρομοκρατία. Τα δύο τελευταία χρόνια, οι βελγικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι οι πολίτες της χώρας ζουν κάτω από το «επίπεδο έκτακτης ανάγκης 3», μόλις μία θέση κάτω από την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που ζει η Γαλλία.
Αυτό σημαίνει ότι μια τρομοκρατική απειλή είναι «σοβαρή» και μια επίθεση «πιθανή». Λόγος για τον οποίο με την έλευση της νέας χρονιάς οι δύο μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Βελγίου προστατεύονται από μια νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης, ώστε να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση, όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
Η Γαλλία έχει ήδη βιώσει μια σειρά από αδήλωτες πτήσεις drones πάνω από διάφορους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας.
Αργότερα, το Δελτίο των Ατομικών Επιστημόνων εξήγησε ότι δεν αποτελούν απειλή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μεταφέρουν μικρά εκρηκτικά και η συντριβή τους πάνω σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, διότι θεωρητικά ένα πυρηνικό εργοστάσιο μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και τη συντριβή ενός Τζάμπο τζετ. Κι ας μην έχει δοκιμαστεί ποτέ κάτι τέτοιο.
Σε περίπτωση ατυχήματος, ακόμη και αν ο όλεθρος είχε περιορισμένη εμβέλεια και δεν ξεπερνούσε τα σύνορα της χώρας, ένα μεγάλο τμήμα του Βελγίου θα μετατρεπόταν σε μη κατοικήσιμη ζώνη στέλνοντας εκατομμύρια προσφύγων προς τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία.
Και στη συγκυρία που βιώνουμε, το ερώτημα που προκύπτει είναι αναπόφευκτο: Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αυτές οι χώρες θα ανοίξουν τα σύνορά τους για να υποδεχτούν μια πλημμύρα μεταναστών από το Βέλγιο;

http://www.efsyn.gr/arthro/i-pyriniki-apeili-karadokei-sto-velgio

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους ενώνουν πολλά......

                                             ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ......            Ο  π. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ  , ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ. ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

Αλλαγή ώρας σε θερινή: Πότε γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά.

  Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου αναμένεται να   αλλάξει η ώρα   και να επιστρέψει η   θερινή . Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις  31 Μαρτίου 2024  θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών  μία ώρα μπροστά , δηλαδή από  03:00 πμ σε 04:00 πμ . Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.

Σάρωσε η κακοκαιρία Πιερία και Τρίκαλα: Εγκλωβίστηκαν κάτοικοι – Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια.

  Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή σε Τρίκαλα και Πιερία. Στον δήμο Δίου - Ολύμπου η πυροσβεστική αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τέσσερις απεγκλωβισμούς γυναικών προκειμένου να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο. Στα Τρίκαλα χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για αν μετατραπούν οι δρόμοι της πόλης σε ποτάμια ενώ σημειώθηκε και χαλαζόπτωση. Δρόμοι έκλεισαν, γειτονιές μετατράπηκαν σε ποτάμια. Νερά μπήκαν μέσα στις αυλές, μέχρι τις εισόδους και τα υπόγεια των σπιτιών. Το κύμα κακοκαιρίας εξπρές χτύπησε χωριά και οικισμούς της Πιερίας. Οι κάτοικοι στην Κονταριώτισσα από το πρωί μετρούν τις πληγές τους. Τον τρόμο έζησαν χθες το βράδυ μια μητέρα μαζί με τις κόρες της. Η κακοκαιρία τις βρήκε στον δρόμο, όταν επέστρεφαν από την Κατερίνη, το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε και εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτό για 1,5 ώρα. Αρκετές οι περιπτώσεις που χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής. οκτώ τουλάχιστον άτομα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου παγιδεύτηκαν στα νερά και κινδύνευσαν μέχρι να απεγκλωβι