Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πόση ωμότητα χωράει μέσα σε έναν νόμο;

 

 

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει νομοσχέδιο που πρόσφατα υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, το οποίο ουσιαστικά αποποινικοποιεί την ενδοοικογενειακή βία και ρίχνει στα μαλακά τούς δράστες
Χαστούκια, μπουνιές, κλοτσιές και βία, εφόσον δεν προκαλούν «σοβαρές» βλάβες, δεν αποτελούν δα και κακοποίηση συζύγων και παιδιών, εξ ου και δεν συνιστούν ιδιαίτερα κολάσιμες πρακτικές ούτε επισείουν σημαντικές ποινές.
Αυτό μοιάζει να είναι το μήνυμα που στέλνει ο νέος νόμος, τον οποίο υπέγραψε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις ανθρωπίνων και γυναικείων δικαιωμάτων που κάνουν λόγο για αποποινικοποίηση της ενδοοικογενειακής βίας στην πράξη.
Ενα μήνυμα δραματικά λαθεμένο σε μια χώρα όπου κάθε 40 λεπτά μία γυναίκα πεθαίνει ως θύμα οικογενειακής βίας.
Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών (2010), κάθε χρόνο 14.000 γυναίκες στη Ρωσία χάνουν τη ζωή τους από επιθέσεις συζύγων και άλλων αντρών συγγενών τους.
Ανάμεσα στα άλλα, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, το ξυλοκόπημα συζύγων και παιδιών που έχει συνέπεια «μόνο» μώλωπες ή αιμορραγία και δεν καταλήγει σε σπάσιμο οστών αποτελεί ένα απλό πταίσμα για το οποίο ο δράστης μπορεί να καταδικαστεί σε 15, το πολύ, ημέρες φυλακή ή σε κάποιο πρόστιμο, αντί για έως δύο χρόνια φυλάκιση που προέβλεπε η προηγούμενη νομοθεσία.
«Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, 49.579 εγκλήματα σχετικά με ενδοοικογενειακή βία έγιναν στη Ρωσία το 2015, με θύματα στη συντριπτική τους πλειονότητα γυναίκες», γράφει η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Νατάλια Τουμάσκοβα, σε άρθρο της στον Guardian.
«Κι αντί οι νομοθέτες να δουν πώς θα τις προστατέψουν, ευνοούν την ατιμωρησία των δραστών. Ετσι διαιωνίζεται ο φαύλος κύκλος της κακοποίησης στο σπίτι και τα κακοποιημένα παιδιά θα μεγαλώνουν για να γίνουν είτε θύματα είτε δράστες».
Οι υπέρμαχοι του νέου νόμου υποστηρίζουν πως έρχεται να καλύψει ένα νομικό κενό έτσι ώστε οι βίαιες πράξεις που γίνονται από συγγενείς να μην τιμωρούνται πιο αυστηρά από ό,τι αν οι δράστες ήταν άγνωστοι.
Αυτό ήταν το επιχείρημα της Ολγα Μπαταλίνα, από τους εισηγητές του νομοσχεδίου: «Το θέμα δεν είναι αν είναι σωστό ή όχι να δέρνεις. Δεν είναι σωστό. Το θέμα είναι πώς τιμωρείς αυτούς που δέρνουν και για τι ακριβώς τους τιμωρείς».
Στη νέα Ρωσία του Πούτιν ο εθνικισμός εκλαμβάνεται ως πατριωτισμός και η πολιτική συνάδει με τη θρησκεία αγκαλιάζοντας τις πιο συντηρητικές κοινωνικές παραδόσεις, όπως τα περί της οικογένειας ως μιας ιερής οντότητας που είναι υπεράνω κρατικών παρεμβάσεων και υποκείμενη στον νόμο του Θεού (και στην πράξη στην εξουσία του συζύγου).
Δεν είναι τυχαίο που παρεμβαίνοντας στην πολεμική διαμάχη ο Ντμίτρι Σμιρνόφ, επικεφαλής της Επιτροπής Οικογενειακών Υποθέσεων και Προστασίας της Μητρότητας και των Παιδιών του Ρωσικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου, δήλωσε πως όσοι κάνουν εκστρατείες κατά της ενδοοικογενειακής βίας προβαίνουν σε «αντι-οικογενειακή προπαγάνδα» και αποτελούν απειλή για την κοινωνία.
Και πρόσθεσε πως η ιδέα ότι το κράτος θα πρέπει να παρεμβαίνει στις οικογενειακές υποθέσεις είναι μία ακόμη επιβολή της Δύσης στη Ρωσία.
Αυτές οι θέσεις δυστυχώς βρίσκουν απήχηση σε σημαντική μερίδα των πολιτών, σε μια χώρα όπου οι αντιλήψεις για τη βία κατά των γυναικών φαντάζουν συχνά βγαλμένες από τον Μεσαίωνα και εκφράζονται ανοιχτά και ανενδοίαστα.

http://www.efsyn.gr/arthro/posi-omotita-horaei-mesa-se-enan-nomo

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πόλεμος φιλόζωων-κυβέρνησης για τα ζώα -Τα πρόστιμα, οι απαγορεύσεις, οι φόροι

Την αντίδραση των φιλοζωικών σωματείων έχει ξεσηκώσει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα ζώα συντροφιάς αλλά και για τα αδέσποτα. Οι φιλοζωικές οργανώσεις κάνουν λόγο για διατάξεις που μας γυρίζουν χρόνια πίσω  ενώ υποστηρίζουν ότι στόχος δεν είναι να μπει μια τάξη στο θέμα των αδέσποτων αλλά η εξόντωση τους. Η Πανελλήνια Φιλοζωϊκή Ομοσπονδία, μελετώντας τις διατάξεις του σχεδίου νόμου υποστηρίζει  ότι σκοπός του είναι η απαγόρευση της δράσης των σωματείων, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο στα ζώα, αφού η κρατική μηχανή δεν είναι ικανή να τα φροντίσει. Αναφέρει ακόμη ότι το νομοσχέδιο ποινικοποιεί τη φιλοζωική δράση, απαγορεύει σε πολίτες και φιλοζωικούς φορείς τη διάσωση, την περίθαλψη και την προώθηση για υιοθεσία των αδέσποτων ζώων ενώ αντίθετα ευνοεί και προωθεί το μαζικό εμπόριο. Η ΠΦΠΟ επισημαίνει επίσης ότι το ν/σ καθιστά σχεδόν αδύνατη την υιοθεσία των ζώων και δημιουργεί κατηγορίες ζώων υποψήφιες για ευθανασία χωρίς να συντρέχουν π...

Champions League: Άρσεναλ, Σίτι, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Παρί και Μπάγερν στους «8»

  Δύο ισπανικές, δύο αγγλικές, μια γαλλική και μια γερμανική ομάδα έχουν κλείσει ήδη θέση στα προημιτελικά του Champions League. Την προηγούμενη εβδομάδα προκρίθηκαν η Ρεάλ Μαδρίτης, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μάντσεστερ Σίτι, η Μπάγερν Μονάχου και η Παρί Σεν Ζερμέν.  Ακολούθησαν η Άρσεναλ και η Μπαρτσελόνα ενώ την Τετάρτη κλείνει η οχτάδα. Η Ντόρτμουντ υποδέχεται στη Γερμανία την Αϊντχόφεν μετά το 1-1 στο πρώτο παιχνίδι στην Ολλανδία.  Στη Μαδρίτη η Ατλέτικο φιλοξενεί την Ίντερ από την οποία έχασε 1-0 στο Μιλάνο. Η περσινή φιναλίστ Ίντερ εάν τα καταφέρει θα είναι η μοναδική ιταλική που θα μπει στην κληρωτίδα ενώ εάν περάσει η Ατλέτικο θα είναι η 3η από την Ισπανία.  Από την άλλη η Ντόρτμουντ θέλει να γίνει η 2η γερμανική και η Αϊντχόφεν η μοναδική από την Ολλανδία.  Αναλυτικά τα παιχνίδια της φάσης των 16  Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Λάτσιο (Ιταλία) 3-0 (38΄, 66΄ Κέιν, 45΄+2΄ Μίλερ) Α΄ αγ. 0-1: Προκρίθηκε η Μπάγερν Μονάχου με συνολικό σκορ 3-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (Ισ...

Οι 6 Ελληνοαμερικάνοι που εκλέχθηκαν στο Κογκρέσο – Ποιοι είναι, οι σχέσεις με την Ελλάδα.

 Ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ από τα αποτελέσματα των εκλογών, καθώς αυξάνεται η παρουσία των ελληνοαμερικανών στο Κογκρέσο, κατά δύο εκπροσώπους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα της ομογένειας «Εθνικός Κήρυκας», οι ομογενείς θα μπορούν πλέον να συνεργαστούν οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις για την προώθηση των ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσσο.  Αναλυτικότερα, στην 1η Περιφέρεια του Νιου Χάμσαϊρ, ο Κρις Πάππας (Chris Pappas) ανανέωσε για άλλα δυο χρόνια την θητεία του, κερδίζοντας την μάχη απέναντι στον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Ράσελ Πρέσκοτ, 54,4% (200,588 ψήφους) έναντι 45,6% (168.471 ψήφους). Στην 11η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, η ομογενής Ρεπουμπλικανή Βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη (Νicole Μalliotakis), επανεξελέγη με το επιβλητικό 64,7% (160.908 ψήφους), απέναντι στην αντίπαλό της, Άντρια Μορς (Andrea Morse) από το Δημοκρατικό Κόμμα (35,3% - 87.640 ψήφους).  Στην Φλόριντα, ο Γκας Μπιλιράκης (Gus Bilirakis) επιβεβαίωσε την υπεροχή του στην 12η Περι...