Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δημοψήφισμα για το Brexit την Πέμπτη 23 Ιουνίου. Προβλέψεις, προγνωστικά, επιπτώσεις

Το κρίσιμο βρετανικό δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Ιουνίου.
Σημαντικά αυξημένες σε σχέση με λίγες μέρες νωρίτερα εμφανίζονται σήμερα οι πιθανότητες να ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μία εξέλιξη που πιθανότατα σχετίζεται με τη δολοφονία της βουλεύτριας των Εργατικών Τζο Κοξ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το διαδικτυακό γραφείο στοιχημάτων Betfair, οι πιθανότητες παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ αυξήθηκαν στο 72% σήμερα, από 60-67% που ήταν την Παρασκευή.
Όταν πέσεις από το αεροπλάνο, δεν υπάρχει πια τρόπος να ξανανέβεις. Εάν φύγουμε, θα είναι για πάντα, δεν υπάρχει δυνατή επιστροφή, προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στους Times κάνοντας λόγο για υπαρξιακή επιλογή»

Ο πρωθυπουργός παρέβαλε τους Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκρόουβ, τους επικεφαλής του «Out», με ανεύθυνους γονείς που επιβιβάζουν την οικογένειά τους σε ένα «αυτοκίνητο χωρίς φρένα και με τρύπιο ρεζερβουάρ».
Αν και οι πολιτικοί αναλυτές προτιμούν να παραμείνουν επιφυλακτικοί ως προς τις επιπτώσεις της άγριας δολοφονίας της βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ, οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν μία στροφή υπέρ της επιλογής της παραμονής στην ΕΕ, με το «in (την παραμονή στην ΕΕ) να προηγείται και πάλι έπειτα από την υποχώρηση των τελευταίων ημερών πριν από τη δολοφονία.

-Σχετικά με τη δημοσκόπηση ComRes που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, η Sunday Mirror διαπιστώνει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις απαντήσεις που δόθηκαν και πριν και σε αυτές που δόθηκαν μετά τη δολοφονία.Στην πρόταση «θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος εάν ψηφίζαμε υπέρ του Brexit», το 45% είχε απαντήσει καταφατικά πριν από τις 14.00, ενώ μετά την τραγωδία το ποσοστό αυτό είχε διαμορφωθεί στο 38%.
- Η πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά τη δολοφονία, του Survation για τη Mail on Sunday, φέρνει στο 45% το «In» έναντι 42% του «Out».Προηγούμενη δημοσκόπηση του Survation, που είχε δημοσιευθεί την Πέμπτη, λίγη ώρα πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδινε στο 42% το «In» και στο 45% το «Out».
-Στη σφυγμομέτρηση της YouGov που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Sunday Times έδειξε πως η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ επανέκτησε οριακό προβάδισμα (44% - 43%) έναντι όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ. Η δημοσκόπηση διεξήχθη την Πέμπτη και την Παρασκευή, ωστόσο, η εφημερίδα ερμηνεύει την ανοδική τάση του ποσοστού της παραμονής ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ανησυχίας των ψηφοφόρων για τον οικονομικό αντίκτυπο που θα επιφέρει ένα Brexit και όχι σαν συνέπεια της δολοφονίας της Κοξ.
-Μία ακόμη δημοσκόπηση, της εταιρείας Survation που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Observer, φέρνει το ποσοστό υπέρ της παραμονής στο 45% έναντι 42% που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης. Προηγούμενη δημοσκόπηση του Survation, που είχε δημοσιευθεί την Πέμπτη, λίγη ώρα πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδινε στο 42% το «In» και στο 45% το «Out».
- Η δημοσκόπηση της Opinium καταγράφει τα ποσοστά και των δύο εκστρατειών στο 44%.
Ο καθηγητής Φεδερστόουν, βαθύς γνώστης και των ελληνικών ζητημάτων καθώς είναι κάτοχος της έδρας σύγχρονων ελληνικών σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και διευθύνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο, μίλησε στην κάμερα του euronews για τα διλήμματα της βρετανικής κοινωνίας και τις επιπτώσεις που θα έχει ένα ενδεχόμενο Brexit στο ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και ειδικότερα την Ελλάδα και την Κύπρο. (δείτε το τελευταίο βίντεο)
Ο φόβος για το ενδεχόμενο να αποχωρήσει ένας ισχυρός εταίρος είναι μεγάλος. Ακόμα χειρότερες από τις αναταράξεις στις χρηματαγορές και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε στο εμπόριο και τις επενδύσεις θα ήταν για την Ευρώπη οι μακροπρόθεσμες συνέπειες. Διότι οι πιθανότητες να βγει κάποτε η ΕΕ από τον οικονομικό της λήθαργο θα μειωνόταν τρομερά χωρίς τη βρετανική συμβολή στο ευρύτερο άνοιγμα στον κόσμο και στο φιλελεύθερο οικονομικό πνεύμα.
Το στρατόπεδο αυτών που πιστεύουν στο κράτος, στον προστατευτισμό και την μεταβιβαστική ένωση, απειλεί να κυριαρχήσει συντριπτικά. Χωρίς τους Βρετανούς, οι Γερμανοί και οι Βορειοευρωπαίοι ομοϊδεάτες τους δεν θα κατάφερναν να επιτύχουν ούτε καν τη μειοψηφία αρνησικυρίας (σ.σ. για το σχηματισμό της χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα κράτη μέλη που να αντιπροσωπεύουν άνω του 35% του πληθυσμού της ΕΕ), όπως επισημαίνει η φιλελεύθερη δεξαμενή σκέψης Open Europe.
Αρνητικές επιπτώσεις στην γερμανική οικονομία και κινδύνους για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση φοβούνται ότι θα έχει ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. τα τρία τέταρτα των επικεφαλής μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων, το 81% των ιδίων ωστόσο θεωρεί ότι τελικά οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην Ένωση.

Οι μισοί ερωτηθέντες πάντως προβλέπουν ότι σε περίπτωση «Brexit» είναι πιθανή η αποχώρηση κι άλλων κρατών-μελών στη συνέχεια, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με την έρευνα «Business Monitor» της εφημερίδας «Handelsblatt», η οποία στην πλήρη έκτασή της θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο, περίπου οι μισές γερμανικές επιχειρήσεις είτε έχουν ήδη είτε σχεδιάζουν να αποκτήσουν δραστηριότητα στην Βρετανία. Από αυτές, το 14% θα περιορίσουν ή και θα ακυρώσουν αυτά τα σχέδια, εάν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «Brexit».
To 87% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα ήταν για αυτούς δυσάρεστη, ενώ σε ποσοστό 90% εκτιμούν ότι και η ίδια η χώρα θα υποφέρει από το «Brexit» και σε ποσοστό 52% ότι κι άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα αποφασίσουν πιθανόν να αποχωρήσουν - μεταξύ αυτών η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

Μετά το Brexit η ελπίδα ότι η ΕΕ θα μπορέσει στο ορατό μέλλον να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να επιτύχει την σύνδεση με τις ΗΠΑ και τις ανερχόμενες χώρες της Ασίας θα εξανεμιστεί δια παντός. Αλλά και οι μελλοντικές προοπτικές της Γερμανίας θα επιδεινωθούν σημαντικά, αφού υπάρχει ο φόβος ότι μετά το σοκ του Βrexit τα υπόλοιπα μέλη θα έρθουν πιο κοντά και θα μεταβιβάσουν περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες.

Ήδη εντός της ΕΕ υπάρχουν πολλές διαφορές. Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι βόρειοι Ευρωπαίοι, οι οποίοι αναπτύσσονται, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και κατευθύνονται προς την ψηφιοποίηση, επωφελούνται από την παγκοσμιοποίηση, είναι υπέρ του ελευθέρου εμπορίου και έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της αγοράς. Από την άλλη οι νότιοι Ευρωπαίοι οι οποίοι βρίσκονται εδώ και έξι χρόνια σε συνθήκες κρίσης και το βουνό των χρεών τους αυξάνεται διαρκώς, ενώ συρρικνώνεται ταυτόχρονα συνεχώς ο βιομηχανικός τομέας.
Το χάσμα μεταξύ των δύο στρατοπέδων δεν μεγαλώνει μόνο από απόψεως οικονομικής δυναμικής. Τα χωρίζουν επίσης κόσμοι και στην εκτίμηση του ποιές οικονομικές συνταγές θα πρέπει να ακολουθηθούν στην προσπάθεια κατά της μιζέριας του χρέους. Όποιος είχε πιστέψει ότι η επιτυχία χωρών, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία ή η Δανία, θα έπειθε τα μεσογειακά κράτη και θα τους παρακινούσε να τους μιμηθούν, υπέπεσε σε πλάνη.

Ιδίως η Γερμανία δεν θεωρείται σε καμιά περίπτωση πρότυπο στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Αντίθετα, στη νότια Ευρώπη διαδίδεται ο μύθος ότι εδώ στη Γερμανία επικρατούν ανυπόφορες κοινωνικές συνθήκες μετά τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν. Τα γερμανικά συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης συντάσσονται ευχαρίστως με την άποψη ότι δήθεν καταρρέει η γερμανική μεσαία τάξη, ότι οι συνταξιούχοι φτωχοποιούνται και οι εργαζόμενοι γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης.
Ακόμα και οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες δίνουν την εντύπωση ότι εν τω μεταξύ η Γερμανία έχει ένα τεράστιο έλλειμμα δικαιοσύνης ως συνέπεια της υπερβολικής δόσης σε νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Ο δε υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιέζεται υπερβολικά στο εσωτερικό και το εξωτερικό να εγκαταλείψει την πολιτική τού μηδενικού ελλείμματος και αντ΄ αυτής να ακολουθήσει την πολιτική της δημιουργίας χρεών. Να ακολουθήσει δηλαδή η Γερμανία το παράδειγμα της Γαλλίας και της Ιταλίας, και όχι το αντίθετο.
Ξενοφοβική καμπάνια του Φαρατζ υπέρ του Brexit, που θεωρήθηκε "εμετική" ακόμα και από οπαδούς της αποχώρησηςΣτην πραγματικότητα, όμως, έλλειμμα δικαιοσύνης υπάρχει στις χώρες εκείνες οι οποίες υποθηκεύουν το μέλλον της νεολαίας τους εξαιτίας της έλλειψης βούλησης για μεταρρυθμίσεις, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. Στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία οι άνεργοι πληθαίνουν. Αν συνυπολογισθούν στους μακροχρόνια άνεργους και εκείνοι οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα ή έχουν παραιτηθεί από την αναζήτηση εργασίας, τότε ένας στους πέντε είναι άνεργος στις χώρες που περνάνε κρίση.

Και στη Γαλλία, επίσης, η ρύθμιση της αγοράς εργασίας και ο υπερβολικός κατώτατος μισθός έχουν ως συνέπεια να μην βρίσκουν εργασία οι νέοι. Όπως όμως δείχνουν οι απεργίες και οι διαδηλώσεις, οι πολίτες δεν θέλουν μεταρρυθμίσεις, αλλά εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο παντοδύναμο κράτος.

Και επειδή η ίδια η Γαλλία είναι υπερχρεωμένη, επιδιώκει μαζί με τους Ιταλούς την ευρωπαϊκή ασφάλεια ανέργων. Δεν θέλουν τις μεταρρυθμιστικές ιδέες από το βορρά, αλλά μόνο τα λεφτά του.

Οι Βρετανοί θεωρούνται ως τροχοπέδη μιας περαιτέρω ευρωπαϊκής εμβάθυνσης. Το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες δεν ρυθμίζουν μόνον την αγορά αλλά και πολλούς άλλους τομείς, από το προσφυγικό μέχρι την τραπεζική ένωση με εγγύηση των καταθέσεων, δεν προβληματίζει μόνο του πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Και στη Γερμανία, ανάμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος στήριζε τη στενή συνεργασία με την Ευρώπη, πληθαίνουν οι αμφιβολίες. Ο τραπεζικός κλάδος υποστηριζόμενος από τη μεσαία τάξη εναντιώνεται σφοδρά στο να φέρει ευθύνη για τα τραπεζικά ιδρύματα άλλων χωρών της ΕΕ. Η νομισματική πολιτική υψηλού ρίσκου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επικρίνεται σφοδρά από γερμανικές ασφαλιστικές και ταμιευτήρια ως αθέμιτη απαλλοτρίωση των καταθετών τους. Και οι εργοδότες δεν θεωρούν καθόλου καλή την ιδέα περί ευρωπαϊκής ασφάλειας για τους άνεργους.
Βρετανίδα μοιράζει φυλλάδια υπέρ της παραμονής της χώρας της στην ΕΕ
Στο μεταξύ , ολοένα και περισσότερες γερμανικές οικογενειακές επιχειρήσεις υποπτεύονται ότι τα μειονεκτήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής σωτηρίας υπερτερούν των πλεονεκτημάτων της. Βέβαια η πολιτική του φτηνού χρήματος της ΕΚΤ διευκολύνει τις γερμανικές εξαγωγές, όμως αντίστροφα η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων σπρώχνει στα ύψη το κόστος των προβλεπομένων συντάξεων.

Εάν οι Βρετανοί αποχωρήσουν από την ΕΕ δεν θα έλθει η συντέλεια του κόσμου, αλλά για το φιλελεύθερο οικονομικό στρατόπεδο θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο να επηρεάσει την πολιτική της ΕΕ. Εκνευρισμένοι θα μπορούσαν και άλλοι συνεισφέροντες, όπως λ.χ. η Φινλανδία ή η Ολλανδία, να ακολουθήσουν το βρετανικό παράδειγμα.


Σόιμπλε: Πρέπει να ενδυναμώσουμε την ΕΕ, όχι να την καταστρέψουμε

Λόγω της ευρωκόπωσης πολλών πολιτών, η ΕΕ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, χρειάζεται μια μεγάλη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις. Οι Βρυξέλλες παρεμβαίνουν σε πολλούς τομείς, οι οποίοι θα ήταν καλύτερα να παραμείνουν στην ευθύνη των κρατών. Ιδίως επειδή οι χώρες δεν συμφωνούν σε καμιά περίπτωση για το ποιός θα πρέπει να είναι ο βηματισμός. Ο βορράς δεν μπορεί να είναι ο δάσκαλος της νότιας Ευρώπης αλλά ούτε και ο χρηματοδότης της, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απηύθυνε έκκληση σήμερα για μια δυνατή κι ενοποιημένη Ευρώπη, πέντε ημέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ.

Ο Σόιμπλε δεν αναφέρθηκε άμεσα στη Βρετανία, αλλά τόνισε ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δε θα είναι ικανή ν' αντιμετωπίσει από μόνη της τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

“Πρέπει να τη διατηρήσουμε και την ενδυναμώσουμε, όχι να την καταστρέψουμε,” πρόσθεσε ο Σόιμπλε στη διάρκεια τελετής στο Οικονομικό Ινστιτούτο του Κιέλου.“Η Ευρωπαϊκή μας Ένωση δεν είναι τέλεια,” αλλά παραμένει ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης προκλήσεων από τους κανονισμούς που διέπουν τις οικονομικές αγορές, μέχρι την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, παρατήρησε.

Τα σχέδια της Κομισίον


Ταχύτερη κινητή τηλεφωνία, λιγότερα ψηφιακά εμπόδια, είναι στα σχέδια της Κομισιόν για την επέκταση της ενιαίας αγοράς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της κυριακάτικης έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgeimeine Zeitung (FAS). Το σχέδιο προϋποθέτει εν τούτοις ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν κατά του Βrexit.

Οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ θα μπορούσαν να πάρουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς στην επόμενη σύνοδο κορυφής της 28ης Ιουνίου. Αυτό προβλέπουν τα συμπεράσματα ενός πρώτου σχεδίου για τη σύνοδο το οποίο βρίσκεται στα χέρια της γερμανικής εφημερίδας.

Σύμφωνα με αυτό οι αποστολές πακέτων μεταξύ των χωρών-μελών θα πρέπει να γίνουν φτηνότερες και θα πρέπει να αρθούν τα «αδικαιολόγητα» εμπόδια για ψηφιακά περιεχόμενα («Geo-Blocking»), δηλαδή ο γεωγραφικός αποκλεισμός ή περιορισμός των καταναλωτών ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, με αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές προϊόντων στο εσωτερικό της ενιαίας αγοράς.

θέλει επιπλέον να προωθήσει τη επόμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας (5G), με το να απελευθερώσει «εγκαίρως» την συχνότητα των 700-MHz, η οποία προσφέρει μεγάλες ταχύτητες και μεγάλη εμβέλεια. Επεξηγηματικά έλεγαν στην Κομισιόν ότι κάτι τέτοιο ανταποκρίνεται και στις βρετανικές επιθυμίες. Οι αρχηγοί των κρατών θα πρέπει εντούτοις να αποφασίσουν εάν θα το πράξουν και στην περίπτωση του Brexit.

Στη συνάντησή τους θα αναλύσουν επίσης και τις συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος, αλλά δεν διατυπώθηκαν σκέψεις επί του θέματος αυτού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας της Φρανκφούρτης, σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Kλοντ Γιούνκερ προτίθεται να συγκαλέσει την Κυριακή, μετά το δημοψήφισμα, μια ειδική συνεδρίαση των επιτρόπων κατά την οποία η Κομισιόν θα διατυπώσει τη θέση της για τις διαπραγματεύσεις εξόδου, οι οποίες δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα δύο χρόνια.

Προϋπόθεση είναι να ενημερώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμως την Κομισιόν για την επιθυμία της χώρας του να βγει από την ΕΕ. Αυτό πρέπει να γίνει την Τρίτη 28 Ιουνίου. Την επόμενη, Τετάρτη 29 Ιουνίου, οι αρχηγοί των εναπομεινάντων 27 κρατών- μελών θα συνεδριάσουν για τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις, χωρίς τον Βρετανό πρωθυπουργό, γράφει η FAS.
Σχετικά TAGS:
Ντίνα Κ.
Σχολιάστε το άρθρο:
Σχετικά TAGS:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πολιτική

Το κρίσιμο βρετανικό δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Ιουνίου.
Σημαντικά αυξημένες σε σχέση με λίγες μέρες νωρίτερα εμφανίζονται σήμερα οι πιθανότητες να ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μία εξέλιξη που πιθανότατα σχετίζεται με τη δολοφονία της βουλεύτριας των Εργατικών Τζο Κοξ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το διαδικτυακό γραφείο στοιχημάτων Betfair, οι πιθανότητες παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ αυξήθηκαν στο 72% σήμερα, από 60-67% που ήταν την Παρασκευή.
Όταν πέσεις από το αεροπλάνο, δεν υπάρχει πια τρόπος να ξανανέβεις. Εάν φύγουμε, θα είναι για πάντα, δεν υπάρχει δυνατή επιστροφή, προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στους Times κάνοντας λόγο για υπαρξιακή επιλογή»

Ο πρωθυπουργός παρέβαλε τους Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκρόουβ, τους επικεφαλής του «Out», με ανεύθυνους γονείς που επιβιβάζουν την οικογένειά τους σε ένα «αυτοκίνητο χωρίς φρένα και με τρύπιο ρεζερβουάρ».
Αν και οι πολιτικοί αναλυτές προτιμούν να παραμείνουν επιφυλακτικοί ως προς τις επιπτώσεις της άγριας δολοφονίας της βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ, οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν μία στροφή υπέρ της επιλογής της παραμονής στην ΕΕ, με το «in (την παραμονή στην ΕΕ) να προηγείται και πάλι έπειτα από την υποχώρηση των τελευταίων ημερών πριν από τη δολοφονία.

-Σχετικά με τη δημοσκόπηση ComRes που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, η Sunday Mirror διαπιστώνει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις απαντήσεις που δόθηκαν και πριν και σε αυτές που δόθηκαν μετά τη δολοφονία.Στην πρόταση «θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος εάν ψηφίζαμε υπέρ του Brexit», το 45% είχε απαντήσει καταφατικά πριν από τις 14.00, ενώ μετά την τραγωδία το ποσοστό αυτό είχε διαμορφωθεί στο 38%.
- Η πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά τη δολοφονία, του Survation για τη Mail on Sunday, φέρνει στο 45% το «In» έναντι 42% του «Out».Προηγούμενη δημοσκόπηση του Survation, που είχε δημοσιευθεί την Πέμπτη, λίγη ώρα πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδινε στο 42% το «In» και στο 45% το «Out».
-Στη σφυγμομέτρηση της YouGov που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Sunday Times έδειξε πως η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ επανέκτησε οριακό προβάδισμα (44% - 43%) έναντι όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ. Η δημοσκόπηση διεξήχθη την Πέμπτη και την Παρασκευή, ωστόσο, η εφημερίδα ερμηνεύει την ανοδική τάση του ποσοστού της παραμονής ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ανησυχίας των ψηφοφόρων για τον οικονομικό αντίκτυπο που θα επιφέρει ένα Brexit και όχι σαν συνέπεια της δολοφονίας της Κοξ.
-Μία ακόμη δημοσκόπηση, της εταιρείας Survation που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Observer, φέρνει το ποσοστό υπέρ της παραμονής στο 45% έναντι 42% που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης. Προηγούμενη δημοσκόπηση του Survation, που είχε δημοσιευθεί την Πέμπτη, λίγη ώρα πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδινε στο 42% το «In» και στο 45% το «Out».
- Η δημοσκόπηση της Opinium καταγράφει τα ποσοστά και των δύο εκστρατειών στο 44%.
Ο καθηγητής Φεδερστόουν, βαθύς γνώστης και των ελληνικών ζητημάτων καθώς είναι κάτοχος της έδρας σύγχρονων ελληνικών σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και διευθύνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο, μίλησε στην κάμερα του euronews για τα διλήμματα της βρετανικής κοινωνίας και τις επιπτώσεις που θα έχει ένα ενδεχόμενο Brexit στο ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και ειδικότερα την Ελλάδα και την Κύπρο. (δείτε το τελευταίο βίντεο)
Ο φόβος για το ενδεχόμενο να αποχωρήσει ένας ισχυρός εταίρος είναι μεγάλος. Ακόμα χειρότερες από τις αναταράξεις στις χρηματαγορές και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε στο εμπόριο και τις επενδύσεις θα ήταν για την Ευρώπη οι μακροπρόθεσμες συνέπειες. Διότι οι πιθανότητες να βγει κάποτε η ΕΕ από τον οικονομικό της λήθαργο θα μειωνόταν τρομερά χωρίς τη βρετανική συμβολή στο ευρύτερο άνοιγμα στον κόσμο και στο φιλελεύθερο οικονομικό πνεύμα.
Το στρατόπεδο αυτών που πιστεύουν στο κράτος, στον προστατευτισμό και την μεταβιβαστική ένωση, απειλεί να κυριαρχήσει συντριπτικά. Χωρίς τους Βρετανούς, οι Γερμανοί και οι Βορειοευρωπαίοι ομοϊδεάτες τους δεν θα κατάφερναν να επιτύχουν ούτε καν τη μειοψηφία αρνησικυρίας (σ.σ. για το σχηματισμό της χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα κράτη μέλη που να αντιπροσωπεύουν άνω του 35% του πληθυσμού της ΕΕ), όπως επισημαίνει η φιλελεύθερη δεξαμενή σκέψης Open Europe.
Αρνητικές επιπτώσεις στην γερμανική οικονομία και κινδύνους για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση φοβούνται ότι θα έχει ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. τα τρία τέταρτα των επικεφαλής μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων, το 81% των ιδίων ωστόσο θεωρεί ότι τελικά οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην Ένωση.

Οι μισοί ερωτηθέντες πάντως προβλέπουν ότι σε περίπτωση «Brexit» είναι πιθανή η αποχώρηση κι άλλων κρατών-μελών στη συνέχεια, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με την έρευνα «Business Monitor» της εφημερίδας «Handelsblatt», η οποία στην πλήρη έκτασή της θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο, περίπου οι μισές γερμανικές επιχειρήσεις είτε έχουν ήδη είτε σχεδιάζουν να αποκτήσουν δραστηριότητα στην Βρετανία. Από αυτές, το 14% θα περιορίσουν ή και θα ακυρώσουν αυτά τα σχέδια, εάν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «Brexit».
To 87% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα ήταν για αυτούς δυσάρεστη, ενώ σε ποσοστό 90% εκτιμούν ότι και η ίδια η χώρα θα υποφέρει από το «Brexit» και σε ποσοστό 52% ότι κι άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα αποφασίσουν πιθανόν να αποχωρήσουν - μεταξύ αυτών η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

Μετά το Brexit η ελπίδα ότι η ΕΕ θα μπορέσει στο ορατό μέλλον να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να επιτύχει την σύνδεση με τις ΗΠΑ και τις ανερχόμενες χώρες της Ασίας θα εξανεμιστεί δια παντός. Αλλά και οι μελλοντικές προοπτικές της Γερμανίας θα επιδεινωθούν σημαντικά, αφού υπάρχει ο φόβος ότι μετά το σοκ του Βrexit τα υπόλοιπα μέλη θα έρθουν πιο κοντά και θα μεταβιβάσουν περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες.

Ήδη εντός της ΕΕ υπάρχουν πολλές διαφορές. Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι βόρειοι Ευρωπαίοι, οι οποίοι αναπτύσσονται, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και κατευθύνονται προς την ψηφιοποίηση, επωφελούνται από την παγκοσμιοποίηση, είναι υπέρ του ελευθέρου εμπορίου και έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της αγοράς. Από την άλλη οι νότιοι Ευρωπαίοι οι οποίοι βρίσκονται εδώ και έξι χρόνια σε συνθήκες κρίσης και το βουνό των χρεών τους αυξάνεται διαρκώς, ενώ συρρικνώνεται ταυτόχρονα συνεχώς ο βιομηχανικός τομέας.
Το χάσμα μεταξύ των δύο στρατοπέδων δεν μεγαλώνει μόνο από απόψεως οικονομικής δυναμικής. Τα χωρίζουν επίσης κόσμοι και στην εκτίμηση του ποιές οικονομικές συνταγές θα πρέπει να ακολουθηθούν στην προσπάθεια κατά της μιζέριας του χρέους. Όποιος είχε πιστέψει ότι η επιτυχία χωρών, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία ή η Δανία, θα έπειθε τα μεσογειακά κράτη και θα τους παρακινούσε να τους μιμηθούν, υπέπεσε σε πλάνη.

Ιδίως η Γερμανία δεν θεωρείται σε καμιά περίπτωση πρότυπο στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Αντίθετα, στη νότια Ευρώπη διαδίδεται ο μύθος ότι εδώ στη Γερμανία επικρατούν ανυπόφορες κοινωνικές συνθήκες μετά τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν. Τα γερμανικά συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης συντάσσονται ευχαρίστως με την άποψη ότι δήθεν καταρρέει η γερμανική μεσαία τάξη, ότι οι συνταξιούχοι φτωχοποιούνται και οι εργαζόμενοι γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης.
Ακόμα και οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες δίνουν την εντύπωση ότι εν τω μεταξύ η Γερμανία έχει ένα τεράστιο έλλειμμα δικαιοσύνης ως συνέπεια της υπερβολικής δόσης σε νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Ο δε υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιέζεται υπερβολικά στο εσωτερικό και το εξωτερικό να εγκαταλείψει την πολιτική τού μηδενικού ελλείμματος και αντ΄ αυτής να ακολουθήσει την πολιτική της δημιουργίας χρεών. Να ακολουθήσει δηλαδή η Γερμανία το παράδειγμα της Γαλλίας και της Ιταλίας, και όχι το αντίθετο.
Ξενοφοβική καμπάνια του Φαρατζ υπέρ του Brexit, που θεωρήθηκε "εμετική" ακόμα και από οπαδούς της αποχώρησηςΣτην πραγματικότητα, όμως, έλλειμμα δικαιοσύνης υπάρχει στις χώρες εκείνες οι οποίες υποθηκεύουν το μέλλον της νεολαίας τους εξαιτίας της έλλειψης βούλησης για μεταρρυθμίσεις, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. Στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία οι άνεργοι πληθαίνουν. Αν συνυπολογισθούν στους μακροχρόνια άνεργους και εκείνοι οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα ή έχουν παραιτηθεί από την αναζήτηση εργασίας, τότε ένας στους πέντε είναι άνεργος στις χώρες που περνάνε κρίση.

Και στη Γαλλία, επίσης, η ρύθμιση της αγοράς εργασίας και ο υπερβολικός κατώτατος μισθός έχουν ως συνέπεια να μην βρίσκουν εργασία οι νέοι. Όπως όμως δείχνουν οι απεργίες και οι διαδηλώσεις, οι πολίτες δεν θέλουν μεταρρυθμίσεις, αλλά εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο παντοδύναμο κράτος.

Και επειδή η ίδια η Γαλλία είναι υπερχρεωμένη, επιδιώκει μαζί με τους Ιταλούς την ευρωπαϊκή ασφάλεια ανέργων. Δεν θέλουν τις μεταρρυθμιστικές ιδέες από το βορρά, αλλά μόνο τα λεφτά του.

Οι Βρετανοί θεωρούνται ως τροχοπέδη μιας περαιτέρω ευρωπαϊκής εμβάθυνσης. Το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες δεν ρυθμίζουν μόνον την αγορά αλλά και πολλούς άλλους τομείς, από το προσφυγικό μέχρι την τραπεζική ένωση με εγγύηση των καταθέσεων, δεν προβληματίζει μόνο του πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Και στη Γερμανία, ανάμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος στήριζε τη στενή συνεργασία με την Ευρώπη, πληθαίνουν οι αμφιβολίες. Ο τραπεζικός κλάδος υποστηριζόμενος από τη μεσαία τάξη εναντιώνεται σφοδρά στο να φέρει ευθύνη για τα τραπεζικά ιδρύματα άλλων χωρών της ΕΕ. Η νομισματική πολιτική υψηλού ρίσκου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επικρίνεται σφοδρά από γερμανικές ασφαλιστικές και ταμιευτήρια ως αθέμιτη απαλλοτρίωση των καταθετών τους. Και οι εργοδότες δεν θεωρούν καθόλου καλή την ιδέα περί ευρωπαϊκής ασφάλειας για τους άνεργους.
Βρετανίδα μοιράζει φυλλάδια υπέρ της παραμονής της χώρας της στην ΕΕ
Στο μεταξύ , ολοένα και περισσότερες γερμανικές οικογενειακές επιχειρήσεις υποπτεύονται ότι τα μειονεκτήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής σωτηρίας υπερτερούν των πλεονεκτημάτων της. Βέβαια η πολιτική του φτηνού χρήματος της ΕΚΤ διευκολύνει τις γερμανικές εξαγωγές, όμως αντίστροφα η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων σπρώχνει στα ύψη το κόστος των προβλεπομένων συντάξεων.

Εάν οι Βρετανοί αποχωρήσουν από την ΕΕ δεν θα έλθει η συντέλεια του κόσμου, αλλά για το φιλελεύθερο οικονομικό στρατόπεδο θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο να επηρεάσει την πολιτική της ΕΕ. Εκνευρισμένοι θα μπορούσαν και άλλοι συνεισφέροντες, όπως λ.χ. η Φινλανδία ή η Ολλανδία, να ακολουθήσουν το βρετανικό παράδειγμα.


Σόιμπλε: Πρέπει να ενδυναμώσουμε την ΕΕ, όχι να την καταστρέψουμε

Λόγω της ευρωκόπωσης πολλών πολιτών, η ΕΕ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, χρειάζεται μια μεγάλη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις. Οι Βρυξέλλες παρεμβαίνουν σε πολλούς τομείς, οι οποίοι θα ήταν καλύτερα να παραμείνουν στην ευθύνη των κρατών. Ιδίως επειδή οι χώρες δεν συμφωνούν σε καμιά περίπτωση για το ποιός θα πρέπει να είναι ο βηματισμός. Ο βορράς δεν μπορεί να είναι ο δάσκαλος της νότιας Ευρώπης αλλά ούτε και ο χρηματοδότης της, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απηύθυνε έκκληση σήμερα για μια δυνατή κι ενοποιημένη Ευρώπη, πέντε ημέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ.

Ο Σόιμπλε δεν αναφέρθηκε άμεσα στη Βρετανία, αλλά τόνισε ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δε θα είναι ικανή ν' αντιμετωπίσει από μόνη της τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

“Πρέπει να τη διατηρήσουμε και την ενδυναμώσουμε, όχι να την καταστρέψουμε,” πρόσθεσε ο Σόιμπλε στη διάρκεια τελετής στο Οικονομικό Ινστιτούτο του Κιέλου.“Η Ευρωπαϊκή μας Ένωση δεν είναι τέλεια,” αλλά παραμένει ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης προκλήσεων από τους κανονισμούς που διέπουν τις οικονομικές αγορές, μέχρι την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, παρατήρησε.

Τα σχέδια της Κομισίον


Ταχύτερη κινητή τηλεφωνία, λιγότερα ψηφιακά εμπόδια, είναι στα σχέδια της Κομισιόν για την επέκταση της ενιαίας αγοράς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της κυριακάτικης έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgeimeine Zeitung (FAS). Το σχέδιο προϋποθέτει εν τούτοις ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν κατά του Βrexit.

Οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ θα μπορούσαν να πάρουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς στην επόμενη σύνοδο κορυφής της 28ης Ιουνίου. Αυτό προβλέπουν τα συμπεράσματα ενός πρώτου σχεδίου για τη σύνοδο το οποίο βρίσκεται στα χέρια της γερμανικής εφημερίδας.

Σύμφωνα με αυτό οι αποστολές πακέτων μεταξύ των χωρών-μελών θα πρέπει να γίνουν φτηνότερες και θα πρέπει να αρθούν τα «αδικαιολόγητα» εμπόδια για ψηφιακά περιεχόμενα («Geo-Blocking»), δηλαδή ο γεωγραφικός αποκλεισμός ή περιορισμός των καταναλωτών ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, με αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές προϊόντων στο εσωτερικό της ενιαίας αγοράς.

θέλει επιπλέον να προωθήσει τη επόμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας (5G), με το να απελευθερώσει «εγκαίρως» την συχνότητα των 700-MHz, η οποία προσφέρει μεγάλες ταχύτητες και μεγάλη εμβέλεια. Επεξηγηματικά έλεγαν στην Κομισιόν ότι κάτι τέτοιο ανταποκρίνεται και στις βρετανικές επιθυμίες. Οι αρχηγοί των κρατών θα πρέπει εντούτοις να αποφασίσουν εάν θα το πράξουν και στην περίπτωση του Brexit.

Στη συνάντησή τους θα αναλύσουν επίσης και τις συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος, αλλά δεν διατυπώθηκαν σκέψεις επί του θέματος αυτού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας της Φρανκφούρτης, σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Kλοντ Γιούνκερ προτίθεται να συγκαλέσει την Κυριακή, μετά το δημοψήφισμα, μια ειδική συνεδρίαση των επιτρόπων κατά την οποία η Κομισιόν θα διατυπώσει τη θέση της για τις διαπραγματεύσεις εξόδου, οι οποίες δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα δύο χρόνια.

Προϋπόθεση είναι να ενημερώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμως την Κομισιόν για την επιθυμία της χώρας του να βγει από την ΕΕ. Αυτό πρέπει να γίνει την Τρίτη 28 Ιουνίου. Την επόμενη, Τετάρτη 29 Ιουνίου, οι αρχηγοί των εναπομεινάντων 27 κρατών- μελών θα συνεδριάσουν για τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις, χωρίς τον Βρετανό πρωθυπουργό, γράφει η FAS.
Σχετικά TAGS:
Ντίνα Κ.
Σχολιάστε το άρθρο:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους ενώνουν πολλά......

                                             ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ......            Ο  π. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ  , ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ. ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

Αλλαγή ώρας σε θερινή: Πότε γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά.

  Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου αναμένεται να   αλλάξει η ώρα   και να επιστρέψει η   θερινή . Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις  31 Μαρτίου 2024  θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών  μία ώρα μπροστά , δηλαδή από  03:00 πμ σε 04:00 πμ . Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.

Σάρωσε η κακοκαιρία Πιερία και Τρίκαλα: Εγκλωβίστηκαν κάτοικοι – Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια.

  Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή σε Τρίκαλα και Πιερία. Στον δήμο Δίου - Ολύμπου η πυροσβεστική αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τέσσερις απεγκλωβισμούς γυναικών προκειμένου να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο. Στα Τρίκαλα χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για αν μετατραπούν οι δρόμοι της πόλης σε ποτάμια ενώ σημειώθηκε και χαλαζόπτωση. Δρόμοι έκλεισαν, γειτονιές μετατράπηκαν σε ποτάμια. Νερά μπήκαν μέσα στις αυλές, μέχρι τις εισόδους και τα υπόγεια των σπιτιών. Το κύμα κακοκαιρίας εξπρές χτύπησε χωριά και οικισμούς της Πιερίας. Οι κάτοικοι στην Κονταριώτισσα από το πρωί μετρούν τις πληγές τους. Τον τρόμο έζησαν χθες το βράδυ μια μητέρα μαζί με τις κόρες της. Η κακοκαιρία τις βρήκε στον δρόμο, όταν επέστρεφαν από την Κατερίνη, το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε και εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτό για 1,5 ώρα. Αρκετές οι περιπτώσεις που χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής. οκτώ τουλάχιστον άτομα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου παγιδεύτηκαν στα νερά και κινδύνευσαν μέχρι να απεγκλωβι