Πόλεμος Μητσοτάκη κατά βαρόνων-Έως και 80% αλλάζουν οι υποψήφιοι
βουλευτές του κόμματος-Καθιερώνεται μηνιαία εισφορά 500 ευρώ για κάθε
βουλευτή και ευρωβουλευτή
Της Μαριάννας Πυργιώτη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
«Είναι απλό: Τι ζήτησε με την ψήφο του στις εσωκομματικές εκλογές ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας; Αλλαγή σελίδας και έφερε τα πάνω, κάτω… Το ίδιο ισχύει συνολικά για τον χώρο της Κεντροδεξιάς, που εμφάνισε διασπορά και, κυρίως, αποχή από τις κάλπες. Τώρα, πια, είναι ευθύνη δική μας να προχωρήσουμε σε αλλαγή σελίδας, να φέρουμε εμείς τα πάνω, κάτω, ώστε να μας εμπιστευθεί ξανά η κοινωνία», έλεγε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξηγώντας ότι οι αλλαγές που θα έρθουν και μέσα από το συνέδριο θα είναι ουσιαστικές, πραγματικές και όχι επιφανειακές ή αποτέλεσμα άνευρων ισορροπιών, ενώ θα «αγγίζουν» όχι μόνο την κομματική δομή, αλλά και συνολικά το πολιτικό προφίλ της παράταξης.
Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η εκπεφρασμένη πρόθεση για ριζική ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της Ν.Δ., κεντρικός πυλώνας της οποίας θα είναι οι γενναίες αλλαγές που σχεδιάζονται σε επίπεδο ψηφοδελτίων, οι οποίες -προκειμένου να έχουν και την αντίστοιχη εσωκομματική νομιμοποίηση- θα προωθηθούν μέσω σχετικών προβλέψεων, που θα περιλαμβάνονται στο νέο Καταστατικό. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της αποφασιστικότητας του προέδρου της Ν.Δ. να προχωρήσει -με ή χωρίς τη στήριξη προσώπων και ομάδων- στην ανασυγκρότηση του κόμματος. Προτιμά ασφαλώς τη…. στήριξη, αλλά δεν σκοπεύει να την παζαρέψει, «αν το αντάλλαγμα που θα ζητηθεί θα είναι ο εγκλωβισμός σε παθογενείς νοοτροπίες και πρακτικές». Με απλά λόγια, η επιλογή σε μία ώρα της διαγραφής του μέλους της Πολιτικής Επιτροπής Φαήλου Κρανιδιώτη ήταν ένα δείγμα αυτής της απόφασης. Εύκολο, θα αντιτείνει κανείς, μια που ο πολιτευτής δικηγόρος δεν ταίριαζε πολιτικά στο προφίλ της Κεντροδεξιάς, ήταν «σαμαρικός» και, σε κάθε περίπτωση, δεν είχε κομματική προίκα. «Δεν έχει καμία σημασία», απαντούν στη Συγγρού. «Ακόμη κι αν ήταν δεξί χέρι του Κυριάκου, η απόφαση θα ήταν ίδια. Ακόμη κι αν ήταν σημαντικός παράγοντας, δεν θα άλλαζε τίποτε». Επίδειξη προεδρικής ισχύος τρεις μήνες μετά την εκλογή; «Ενας πολιτικός δεν επιδεικνύει, αποδεικνύει», είναι η απάντηση.
Οι πιο παλιοί πάντως που πήραν τη σαφή προειδοποίηση Μητσοτάκη ότι σε θέματα μείζονος σημασίας η νέα ηγεσία έχει «καθαρό στίγμα» και δεν αποδέχεται «θολά, αντιφατικά μηνύματα», μπήκαν στον…. πειρασμό να θυμηθούν την πρωτοφανή τότε κίνηση του Κ. Καραμανλή να διαγράψει τον συνυποψήφιό του για την προεδρία Γιώργο Σουφλιά και άλλους τέσσερις βουλευτές. Μια κίνηση που για πολλούς εδραίωσε τότε τον Κ. Καραμανλή στην ηγεσία της Ν.Δ.
Κάθε τέτοια σύγκριση απορρίπτεται πάντως από τη Συγγρού, καθώς, πέραν όλων των άλλων, λένε με έμφαση ότι «μιλάμε για άλλο τόπο και χρόνο. Εχουμε 2016, είμαστε μετά από επτά χρόνια κρίσης και τέσσερις κυβερνήσεις, εκ των οποίων οι τρεις συνεργασίας». Προφανώς έχουν δίκιο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει καν οργανωμένες εσωκομματικά ομάδες, παρ’ όλες τις ταμπέλες «σαμαρικοί», «καραμανλικοί» που συνοδεύουν βουλευτές και στελέχη. Αυτοί οι προσδιορισμοί θα είχαν σημασία αν οι εσωκομματικές εκλογές είχαν… άλλο αποτέλεσμα. Από τη στιγμή όμως που ο ίδιος εξελέγη χωρίς στήριξη και συμμαχίες, το τοπίο άλλαξε. Τι έχει σημασία; Κατά τον ίδιο και το επιτελείο του, ο διαχωρισμός «παλιό - νέο», όχι απαραίτητα με ηλικιακά κριτήρια, αλλά σίγουρα με χρονική πολιτική θητεία. Ετσι, η σκέψη να υπάρξουν στο συνέδριο αλλαγές που θα περιορίζουν τη σχεδόν «ισόβια» παρουσία στελεχών, πολιτευτών κ.λπ. σε όργανα και θέσεις ή να τεθεί κάποιο ανώτατο όριο ηλικίας πολιτευτών ως προς τη σύνθεση των ψηφοδελτίων είναι προς συζήτηση. Ταραχώδη, όπως όλα δείχνουν, αλλά ο Κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να «σπάσει αυγά», προκειμένου να πετύχει μια βασική αντιστοίχιση «όσων η κοινωνία ζητά με όσα το κόμμα θα της προσφέρει σαν επιλογές».
Έτσι δένει και η ειλημμένη απόφαση για περιορισμό των μελών της Πολιτικής Επιτροπής, ενώ κερδίζει έδαφος η άποψη για πλήρη κατάργηση των ex officio μελών. Ολοι με σταυρό και πολύ λιγότεροι σημαίνει ότι η Π.Ε. θα αλλάξει όχι απλώς ρόλο, αλλά και σύνθεση, καθώς π.χ. δεν θα μετέχουν αυτοδίκαια οι βουλευτές.
Το συνέδριο και οι αντιπρόεδροι
Ο έλεγχος του συνεδρίου της Ν.Δ. από τον εκάστοτε νεοεκλεγέντα πρόεδρο είναι must πολιτικά και ο Κ. Μητσοτάκης δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα. «Τα συνέδρια κερδίζονται… για να μη χαθούν» είναι το πολιτικό μότο που εξηγεί γιατί σε όλη την Ελλάδα η ζύμωση σε οργανώσεις και κινήσεις ήσσονος σημασίας απασχολούν το επιτελείο. Εδώ το προεδρικό παιχνίδι είναι στα χέρια των Λευτέρη Αυγενάκη, Μιχάλη Μπεκίρη, Θανάση Νέζη και Βασίλη Σπανάκη, ενώ ο γραμματέας της Π.Ε., Ανδρέας Παπαμιμίκος, είναι αυτός -και ο μόνος- που ξέρει καλά το παιχνίδι. Μέχρι στιγμής έχει πιστωθεί τη σκληρή, πλην αναίμακτη πολιτικά, τελικά, αλλαγή ηγεσίας στην ΟΝΝΕΔ. Τώρα, δεν υπάρχουν αντίπαλα στρατόπεδα, για να συσπειρωθούν όσοι δυσαρεστημένοι προκύψουν στην πορεία των περίπλοκων διαδικασιών εκλογής νέων κομματικών ηγεσιών σε επίπεδο οργανώσεων. Κι αυτό πρακτικά σημαίνει «ηγεμονία» για τον νέο πρόεδρο, καθώς τα μεσαία στελέχη δεν έχουν δύναμη όταν είναι ακέφαλα σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Ωστόσο, κάποιες κινήσεις της ηγετικής ομάδας, όπως π.χ. η απόφαση να αυξηθούν κατά 800 οι σύνεδροι της Β’ Αθήνας και κατά 150 της Θεσσαλονίκης, έχουν εκληφθεί ως «επιθετικές» και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προκαλέσει τις πρώτες έντονες αντιδράσεις. Πόσο έντονες; Αυτό θα φανεί αν δεν εξομαλυνθούν τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, το συνέδριο της Ν.Δ. είναι το «πολυεργαλείο», από το οποίο θα περάσουν όλες οι σοβαρές αλλαγές που θέλει ο Κ. Μητσοτάκης και στο καταστατικό αλλά και στη φιλοσοφία των νέων κανόνων του κομματικού παιχνιδιού. Η απόφαση, που θα επικυρωθεί στο συνέδριο, το ηγετικό σχήμα να εμπλουτιστεί με άλλους δύο ή τρεις αντιπροέδρους, κατά τα πρότυπα του ΕΛΚ, πρέπει να θεωρείται βέβαιη και στα ονόματα των Απόστολου Τζιτζικώστα και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προστέθηκε πλέον και άρωμα γυναίκας: Ολγα Κεφαλογιάννη.
Εισφορά 500€ από βουλευτές
Στη Ν.Δ., παράλληλα με την προετοιμασία του συνεδρίου, προχωρούν στην εφαρμογή του σχεδίου για την οικονομική βιωσιμότητα του κόμματος. Μία από τις εισηγήσεις που έχουν πέσει δυναμικά στο τραπέζι του Κυριάκου Μητσοτάκη, και η οποία βρίσκεται μεταξύ των προτεραιοτήτων της «γαλάζιας» ηγεσίας, είναι η καθιέρωση μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης από τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια τακτική που συνηθίζεται σε άλλα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, μέχρι και στη Χρυσή Αυγή), στη Ν.Δ., ακόμη και μετά τη διόγκωση των οικονομικών της προβλημάτων, ουδέποτε έγινε λόγος για τη συγκεκριμένη προοπτική.
Μάλιστα, μια μεγάλη μερίδα μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Ευρωβουλής αμελούσε να αποδώσει ακόμη και το συμβολικό ποσό των 50 ευρώ που είχε καθιερωθεί ως ενίσχυση του κομματικού ταμείου. Ως εκ τούτου, η ηγετική ομάδα προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της απόδοσης από τα κοινοβουλευτικά στελέχη (Βουλής και Ευρωβουλής) 500 ευρώ σε μηνιαία βάση, με τα συνολικά έσοδα του κόμματος από αυτή τη διαδικασία να ανέρχονται σε περίπου 480.000 ευρώ τον χρόνο, ποσό που με τα σημερινά δεδομένα, αν μη τι άλλο, συνιστά μια σημαντική οικονομική ανάσα. «Οταν λέμε να πορευθούμε με τη λογική… λίγα από τους πολλούς, πρέπει εκείνοι που εξελέγησαν με την ψήφο των Νεοδημοκρατών να δίνουν πρώτοι το παράδειγμα», σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος του στενού «μητσοτακικού» πυρήνα, αποτυπώνοντας τις σχετικές σκέψεις των «γαλάζιων» επιτελών.
Ζυμώσεις, ανταγωνισμοί και νέο καταστατικό
Το γεγονός ότι οι εκλογές στις «γαλάζιες» κατά τόπους οργανώσεις συμπίπτουν με την ανάδειξη νέου αρχηγού, καθώς και το επικείμενο συνέδριο, που θα σηματοδοτήσει σειρά μετασχηματισμών σε όλα τα επίπεδα, έχουν προκαλέσει την έντονη κινητοποίηση των βουλευτών και των πολιτευτών της Ν.Δ., που επιχειρούν να καταγράψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δύναμη στις οργανώσεις της εκλογικής τους περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό, οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί τόσο στο μέτωπο της ανάδειξης των τοπικών ηγετικών πυρήνων του κόμματος όσο και σε αυτό της εκλογής των συνέδρων θυμίζουν εν πολλοίς τον αναβρασμό και τις έριδες παλαιότερων δεκαετιών, καθώς είναι λογικό οι ενδιαφερόμενοι να επιθυμούν να δώσουν ισχυρό στίγμα στη Συγγρού.
Προκειμένου να μην ενταθούν οι γκρίνιες περί διαδικασιών, η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. διαμηνύει πως για πρώτη φορά το σύστημα είναι τόσο αδιάβλητο, αφού η όλη διεργασία γίνεται με ενιαίο μητρώο μελών, βάσει των καταλόγων των εσωκομματικών εκλογών. Την ίδια ώρα, τις αμέσως επόμενες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου τους βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους θα κινούνται οι προβλέψεις του νέου καταστατικού, προκειμένου να ακούσει τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους πριν από τη δημοσιοποίησή τους. Επιπλέον, εντείνονται οι ζυμώσεις στους κόλπους της ομάδας που έχει επιφορτιστεί με την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος, αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί στη διάρκεια της κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας να αποκαλυφθούν ορισμένες κομβικές παράμετροι, που έχουν να κάνουν με κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας.
Ανανέωση κατά 80% στα ψηφοδέλτια
Ακόμη ένα πεδίο στο οποίο ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι αποφασισμένος να αγνοήσει αντιδράσεις και ισορροπίες είναι η σύνθεση των ψηφοδελτίων. Αν γίνουν εκλογές πριν από το τέλος του 18μήνου και την ισχύ της λίστας, οι αλλαγές ως προς τους νυν εκλεγμένους θα αφορούν αναγκαστικά μόνο στο Επικρατείας. Αλλά ακόμη κι έτσι υπάρχουν σκέψεις να αλλάξει η σύνθεση ως προς τους υπόλοιπους, όπου και αν, φυσικά, κρίνεται απαραίτητο. Η αίσθηση είναι ότι… κρίνεται! Κι αυτό διότι, αν οι εκλογές γίνουν αργότερα, πρόθεση της ηγεσίας είναι να ανανεωθεί κατά 80% η σύνθεση των ψηφοδελτίων ως προς τους πολιτευτές, όχι τους εκλεγμένους βουλευτές. Και εδώ θα υπάρξει τρικυμία, ειδικά αν εστιάσει κανείς σε πολιτευτές που έχασαν πρόσφατα την έδρα τους, π.χ. στις δύο αναμετρήσεις του 2015. Επίσης, θα πρέπει κανείς να λάβει υπ’ όψιν ότι, βάσει των δημοσκοπήσεων, η Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα θα έχει ένα bonus 50 εδρών με τον ισχύοντα νόμο, κάτι που αυξάνει κατά 2/3 την κοινοβουλευτική της δύναμη σε σχέση με το σήμερα. Η βούληση του Κ. Μητσοτάκη είναι να συνδυάσει στα ψηφοδέλτια νέα πρόσωπα και γνωστές προσωπικότητες του κεντρώου χώρου, με στόχο τη δυναμική ανανέωση, όπως λένε στη Συγγρού.
Της Μαριάννας Πυργιώτη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
«Είναι απλό: Τι ζήτησε με την ψήφο του στις εσωκομματικές εκλογές ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας; Αλλαγή σελίδας και έφερε τα πάνω, κάτω… Το ίδιο ισχύει συνολικά για τον χώρο της Κεντροδεξιάς, που εμφάνισε διασπορά και, κυρίως, αποχή από τις κάλπες. Τώρα, πια, είναι ευθύνη δική μας να προχωρήσουμε σε αλλαγή σελίδας, να φέρουμε εμείς τα πάνω, κάτω, ώστε να μας εμπιστευθεί ξανά η κοινωνία», έλεγε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξηγώντας ότι οι αλλαγές που θα έρθουν και μέσα από το συνέδριο θα είναι ουσιαστικές, πραγματικές και όχι επιφανειακές ή αποτέλεσμα άνευρων ισορροπιών, ενώ θα «αγγίζουν» όχι μόνο την κομματική δομή, αλλά και συνολικά το πολιτικό προφίλ της παράταξης.
Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η εκπεφρασμένη πρόθεση για ριζική ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της Ν.Δ., κεντρικός πυλώνας της οποίας θα είναι οι γενναίες αλλαγές που σχεδιάζονται σε επίπεδο ψηφοδελτίων, οι οποίες -προκειμένου να έχουν και την αντίστοιχη εσωκομματική νομιμοποίηση- θα προωθηθούν μέσω σχετικών προβλέψεων, που θα περιλαμβάνονται στο νέο Καταστατικό. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της αποφασιστικότητας του προέδρου της Ν.Δ. να προχωρήσει -με ή χωρίς τη στήριξη προσώπων και ομάδων- στην ανασυγκρότηση του κόμματος. Προτιμά ασφαλώς τη…. στήριξη, αλλά δεν σκοπεύει να την παζαρέψει, «αν το αντάλλαγμα που θα ζητηθεί θα είναι ο εγκλωβισμός σε παθογενείς νοοτροπίες και πρακτικές». Με απλά λόγια, η επιλογή σε μία ώρα της διαγραφής του μέλους της Πολιτικής Επιτροπής Φαήλου Κρανιδιώτη ήταν ένα δείγμα αυτής της απόφασης. Εύκολο, θα αντιτείνει κανείς, μια που ο πολιτευτής δικηγόρος δεν ταίριαζε πολιτικά στο προφίλ της Κεντροδεξιάς, ήταν «σαμαρικός» και, σε κάθε περίπτωση, δεν είχε κομματική προίκα. «Δεν έχει καμία σημασία», απαντούν στη Συγγρού. «Ακόμη κι αν ήταν δεξί χέρι του Κυριάκου, η απόφαση θα ήταν ίδια. Ακόμη κι αν ήταν σημαντικός παράγοντας, δεν θα άλλαζε τίποτε». Επίδειξη προεδρικής ισχύος τρεις μήνες μετά την εκλογή; «Ενας πολιτικός δεν επιδεικνύει, αποδεικνύει», είναι η απάντηση.
Οι πιο παλιοί πάντως που πήραν τη σαφή προειδοποίηση Μητσοτάκη ότι σε θέματα μείζονος σημασίας η νέα ηγεσία έχει «καθαρό στίγμα» και δεν αποδέχεται «θολά, αντιφατικά μηνύματα», μπήκαν στον…. πειρασμό να θυμηθούν την πρωτοφανή τότε κίνηση του Κ. Καραμανλή να διαγράψει τον συνυποψήφιό του για την προεδρία Γιώργο Σουφλιά και άλλους τέσσερις βουλευτές. Μια κίνηση που για πολλούς εδραίωσε τότε τον Κ. Καραμανλή στην ηγεσία της Ν.Δ.
Κάθε τέτοια σύγκριση απορρίπτεται πάντως από τη Συγγρού, καθώς, πέραν όλων των άλλων, λένε με έμφαση ότι «μιλάμε για άλλο τόπο και χρόνο. Εχουμε 2016, είμαστε μετά από επτά χρόνια κρίσης και τέσσερις κυβερνήσεις, εκ των οποίων οι τρεις συνεργασίας». Προφανώς έχουν δίκιο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει καν οργανωμένες εσωκομματικά ομάδες, παρ’ όλες τις ταμπέλες «σαμαρικοί», «καραμανλικοί» που συνοδεύουν βουλευτές και στελέχη. Αυτοί οι προσδιορισμοί θα είχαν σημασία αν οι εσωκομματικές εκλογές είχαν… άλλο αποτέλεσμα. Από τη στιγμή όμως που ο ίδιος εξελέγη χωρίς στήριξη και συμμαχίες, το τοπίο άλλαξε. Τι έχει σημασία; Κατά τον ίδιο και το επιτελείο του, ο διαχωρισμός «παλιό - νέο», όχι απαραίτητα με ηλικιακά κριτήρια, αλλά σίγουρα με χρονική πολιτική θητεία. Ετσι, η σκέψη να υπάρξουν στο συνέδριο αλλαγές που θα περιορίζουν τη σχεδόν «ισόβια» παρουσία στελεχών, πολιτευτών κ.λπ. σε όργανα και θέσεις ή να τεθεί κάποιο ανώτατο όριο ηλικίας πολιτευτών ως προς τη σύνθεση των ψηφοδελτίων είναι προς συζήτηση. Ταραχώδη, όπως όλα δείχνουν, αλλά ο Κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να «σπάσει αυγά», προκειμένου να πετύχει μια βασική αντιστοίχιση «όσων η κοινωνία ζητά με όσα το κόμμα θα της προσφέρει σαν επιλογές».
Έτσι δένει και η ειλημμένη απόφαση για περιορισμό των μελών της Πολιτικής Επιτροπής, ενώ κερδίζει έδαφος η άποψη για πλήρη κατάργηση των ex officio μελών. Ολοι με σταυρό και πολύ λιγότεροι σημαίνει ότι η Π.Ε. θα αλλάξει όχι απλώς ρόλο, αλλά και σύνθεση, καθώς π.χ. δεν θα μετέχουν αυτοδίκαια οι βουλευτές.
Το συνέδριο και οι αντιπρόεδροι
Ο έλεγχος του συνεδρίου της Ν.Δ. από τον εκάστοτε νεοεκλεγέντα πρόεδρο είναι must πολιτικά και ο Κ. Μητσοτάκης δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα. «Τα συνέδρια κερδίζονται… για να μη χαθούν» είναι το πολιτικό μότο που εξηγεί γιατί σε όλη την Ελλάδα η ζύμωση σε οργανώσεις και κινήσεις ήσσονος σημασίας απασχολούν το επιτελείο. Εδώ το προεδρικό παιχνίδι είναι στα χέρια των Λευτέρη Αυγενάκη, Μιχάλη Μπεκίρη, Θανάση Νέζη και Βασίλη Σπανάκη, ενώ ο γραμματέας της Π.Ε., Ανδρέας Παπαμιμίκος, είναι αυτός -και ο μόνος- που ξέρει καλά το παιχνίδι. Μέχρι στιγμής έχει πιστωθεί τη σκληρή, πλην αναίμακτη πολιτικά, τελικά, αλλαγή ηγεσίας στην ΟΝΝΕΔ. Τώρα, δεν υπάρχουν αντίπαλα στρατόπεδα, για να συσπειρωθούν όσοι δυσαρεστημένοι προκύψουν στην πορεία των περίπλοκων διαδικασιών εκλογής νέων κομματικών ηγεσιών σε επίπεδο οργανώσεων. Κι αυτό πρακτικά σημαίνει «ηγεμονία» για τον νέο πρόεδρο, καθώς τα μεσαία στελέχη δεν έχουν δύναμη όταν είναι ακέφαλα σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Ωστόσο, κάποιες κινήσεις της ηγετικής ομάδας, όπως π.χ. η απόφαση να αυξηθούν κατά 800 οι σύνεδροι της Β’ Αθήνας και κατά 150 της Θεσσαλονίκης, έχουν εκληφθεί ως «επιθετικές» και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προκαλέσει τις πρώτες έντονες αντιδράσεις. Πόσο έντονες; Αυτό θα φανεί αν δεν εξομαλυνθούν τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, το συνέδριο της Ν.Δ. είναι το «πολυεργαλείο», από το οποίο θα περάσουν όλες οι σοβαρές αλλαγές που θέλει ο Κ. Μητσοτάκης και στο καταστατικό αλλά και στη φιλοσοφία των νέων κανόνων του κομματικού παιχνιδιού. Η απόφαση, που θα επικυρωθεί στο συνέδριο, το ηγετικό σχήμα να εμπλουτιστεί με άλλους δύο ή τρεις αντιπροέδρους, κατά τα πρότυπα του ΕΛΚ, πρέπει να θεωρείται βέβαιη και στα ονόματα των Απόστολου Τζιτζικώστα και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προστέθηκε πλέον και άρωμα γυναίκας: Ολγα Κεφαλογιάννη.
Εισφορά 500€ από βουλευτές
Στη Ν.Δ., παράλληλα με την προετοιμασία του συνεδρίου, προχωρούν στην εφαρμογή του σχεδίου για την οικονομική βιωσιμότητα του κόμματος. Μία από τις εισηγήσεις που έχουν πέσει δυναμικά στο τραπέζι του Κυριάκου Μητσοτάκη, και η οποία βρίσκεται μεταξύ των προτεραιοτήτων της «γαλάζιας» ηγεσίας, είναι η καθιέρωση μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης από τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια τακτική που συνηθίζεται σε άλλα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, μέχρι και στη Χρυσή Αυγή), στη Ν.Δ., ακόμη και μετά τη διόγκωση των οικονομικών της προβλημάτων, ουδέποτε έγινε λόγος για τη συγκεκριμένη προοπτική.
Μάλιστα, μια μεγάλη μερίδα μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Ευρωβουλής αμελούσε να αποδώσει ακόμη και το συμβολικό ποσό των 50 ευρώ που είχε καθιερωθεί ως ενίσχυση του κομματικού ταμείου. Ως εκ τούτου, η ηγετική ομάδα προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της απόδοσης από τα κοινοβουλευτικά στελέχη (Βουλής και Ευρωβουλής) 500 ευρώ σε μηνιαία βάση, με τα συνολικά έσοδα του κόμματος από αυτή τη διαδικασία να ανέρχονται σε περίπου 480.000 ευρώ τον χρόνο, ποσό που με τα σημερινά δεδομένα, αν μη τι άλλο, συνιστά μια σημαντική οικονομική ανάσα. «Οταν λέμε να πορευθούμε με τη λογική… λίγα από τους πολλούς, πρέπει εκείνοι που εξελέγησαν με την ψήφο των Νεοδημοκρατών να δίνουν πρώτοι το παράδειγμα», σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος του στενού «μητσοτακικού» πυρήνα, αποτυπώνοντας τις σχετικές σκέψεις των «γαλάζιων» επιτελών.
Ζυμώσεις, ανταγωνισμοί και νέο καταστατικό
Το γεγονός ότι οι εκλογές στις «γαλάζιες» κατά τόπους οργανώσεις συμπίπτουν με την ανάδειξη νέου αρχηγού, καθώς και το επικείμενο συνέδριο, που θα σηματοδοτήσει σειρά μετασχηματισμών σε όλα τα επίπεδα, έχουν προκαλέσει την έντονη κινητοποίηση των βουλευτών και των πολιτευτών της Ν.Δ., που επιχειρούν να καταγράψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δύναμη στις οργανώσεις της εκλογικής τους περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό, οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί τόσο στο μέτωπο της ανάδειξης των τοπικών ηγετικών πυρήνων του κόμματος όσο και σε αυτό της εκλογής των συνέδρων θυμίζουν εν πολλοίς τον αναβρασμό και τις έριδες παλαιότερων δεκαετιών, καθώς είναι λογικό οι ενδιαφερόμενοι να επιθυμούν να δώσουν ισχυρό στίγμα στη Συγγρού.
Προκειμένου να μην ενταθούν οι γκρίνιες περί διαδικασιών, η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. διαμηνύει πως για πρώτη φορά το σύστημα είναι τόσο αδιάβλητο, αφού η όλη διεργασία γίνεται με ενιαίο μητρώο μελών, βάσει των καταλόγων των εσωκομματικών εκλογών. Την ίδια ώρα, τις αμέσως επόμενες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου τους βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους θα κινούνται οι προβλέψεις του νέου καταστατικού, προκειμένου να ακούσει τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους πριν από τη δημοσιοποίησή τους. Επιπλέον, εντείνονται οι ζυμώσεις στους κόλπους της ομάδας που έχει επιφορτιστεί με την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος, αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί στη διάρκεια της κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας να αποκαλυφθούν ορισμένες κομβικές παράμετροι, που έχουν να κάνουν με κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας.
Ανανέωση κατά 80% στα ψηφοδέλτια
Ακόμη ένα πεδίο στο οποίο ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι αποφασισμένος να αγνοήσει αντιδράσεις και ισορροπίες είναι η σύνθεση των ψηφοδελτίων. Αν γίνουν εκλογές πριν από το τέλος του 18μήνου και την ισχύ της λίστας, οι αλλαγές ως προς τους νυν εκλεγμένους θα αφορούν αναγκαστικά μόνο στο Επικρατείας. Αλλά ακόμη κι έτσι υπάρχουν σκέψεις να αλλάξει η σύνθεση ως προς τους υπόλοιπους, όπου και αν, φυσικά, κρίνεται απαραίτητο. Η αίσθηση είναι ότι… κρίνεται! Κι αυτό διότι, αν οι εκλογές γίνουν αργότερα, πρόθεση της ηγεσίας είναι να ανανεωθεί κατά 80% η σύνθεση των ψηφοδελτίων ως προς τους πολιτευτές, όχι τους εκλεγμένους βουλευτές. Και εδώ θα υπάρξει τρικυμία, ειδικά αν εστιάσει κανείς σε πολιτευτές που έχασαν πρόσφατα την έδρα τους, π.χ. στις δύο αναμετρήσεις του 2015. Επίσης, θα πρέπει κανείς να λάβει υπ’ όψιν ότι, βάσει των δημοσκοπήσεων, η Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα θα έχει ένα bonus 50 εδρών με τον ισχύοντα νόμο, κάτι που αυξάνει κατά 2/3 την κοινοβουλευτική της δύναμη σε σχέση με το σήμερα. Η βούληση του Κ. Μητσοτάκη είναι να συνδυάσει στα ψηφοδέλτια νέα πρόσωπα και γνωστές προσωπικότητες του κεντρώου χώρου, με στόχο τη δυναμική ανανέωση, όπως λένε στη Συγγρού.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου