Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι αγρότες απαντούν στον πρωθυπουργό με μπλόκα

Αμετακίνητοι στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες καθώς λίγες ώρες μετά τη μαραθώνια χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των μπλόκων με τον πρωθυπουργό, από τις πρώτες γενικές συνελεύσεις είναι ξεκάθαρη η πρόθεση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Στα Τέμπη αποφασίστηκε να παραμείνουν τα τρακτέρ στους δρόμους «εδώ και τώρα» καθώς προχώρησαν το βράδυ στο κλείσιμο της κοιλάδας και προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο από τον εγκλωβισμό αυτοκινήτων που κινούνταν μέχρι τότε ελευθέρα στην εθνική οδό. Σε συνεννόηση με την αστυνομία άνοιξαν προσωρινά τα Τέμπη λίγο πριν τα μεσάνυχτα μέχρι να διοχετευτεί η κυκλοφορία και αμέσως μετά θα τα κλείσουν εκ νέου και επ΄ αόριστον.
Οι αγρότες αναμένεται να κλείσουν σήμερα και τη γέφυρα του Στομίου στις 12 το μεσημέρι, αποκλείοντας έτσι την κυκλοφορία και από τον παραλιακό άξονα του νομού που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική διαδρομή. Η Αστυνομία έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση για διακοπή της κυκλοφορίας από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι και την διασταύρωση Στομίου, υποδεικνύοντας εναλλακτικές διαδρομές.
Σκληραίνουν τη στάση τους και οι αγρότες των Μικροθηβών καθώς αποφασίστηκε η δημιουργία ενός νέου μπλόκου στην Κεφάλωση Αλμυρού, από το πρωί της Τρίτης.
Ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου: Επιμένουμε στον αγώνα μας
«Επιμένουμε στον αγώνα μας, στις προτάσεις μας και περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις», δηλώνουν οι αγρότες των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου, που συνεδρίασαν το βράδυ και συζήτησαν τα αποτελέσματα της συνάντησης των εκπροσώπων τους με την κυβέρνηση.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα υπογραμμίζουν ότι «μετά τη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό και αφού συζητήσαμε αναλυτικά τις προτάσεις που καταθέσαμε, για μια ακόμα φορά προσκρούσαμε στον τοίχο της κυβερνητικής αναλγησίας, που ευθυγραμμίζεται με τους δανειστές και τα μνημόνια».
Επισημαίνουν ότι στη συνάντηση πήγαν με χαμηλές προσδοκίες αναλογιζόμενοι την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας και για το λόγο αυτό τα αιτήματα συνδυάζονταν με προτάσεις και σημειώνουν ότι, «δυστυχώς η επικράτηση της συνηθισμένης λογικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής, των εύκολων λύσεων υπερφορολόγησης και υπερχρέωσης του παραγωγικού τομέα αποτελεί την ταφόπλακα για την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό κράτος».
Τέλος, τονίζουν πως, «η επιτροπή μπλόκων και φορέων της Περιφέρειας Πελοποννήσου συζήτησε διεξοδικά της απαντήσεις που μας έδωσε ο πρωθυπουργός. Σε αντίθεση με τις προτάσεις των μπλόκων - οι οποίες αποτέλεσαν φωνή βοώντος εν τη ερήμω - ο πρωθυπουργός δεν απάντησε αποτελεσματικά στις θέσεις μας».
Nέο μπλόκο στην εθνική οδό στον κόμβο των Μαλίων
Σε νέο μπλόκο στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου - Ηρακλείου, στον κόμβο Μαλίων - Οροπεδίου θα προχωρήσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου.
Οι ίδιοι δίνουν ραντεβού στις 10 το πρωί, με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά αυτοκίνητα, στην Εθνική Οδό για το κλείσιμο της επ΄ αόριστον όπως αναφέρουν, εκφράζοντας την αντίθεση τους για το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και διεκδικώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες στα Μάλγαρα
Έντονα δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης, δηλώνοντας πως «δεν βγήκαμε ηττημένοι, είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ο κόσμος πήρε το μήνυμα και είναι εξαγριωμένος».
Μάλιστα, διευκρίνισε ότι απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο, είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επισήμανε πως «πλέον στο τραπέζι μπαίνουν και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων, πέραν του επ’ αόριστον αποκλεισμού».
Πάντως, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι καταγράφονται μεγάλα τα περιθώρια «διαπραγμάτευσης και διόρθωσης των φοροεισπρακτικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκποιήσει τις περιουσίες μας, να βρεθούμε στο δρόμο με τις οικογένειές μας και να γίνουμε σκλάβοι των συμφερόντων που ενδεχομένως εξυπηρετούνται».
Σε στάση αναμονής οι αγρότες της Νίκαιας
Στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, περιμένοντας ανταπόκριση από την κυβέρνηση στην πρόταση που κατέθεσαν για ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Συνάντηση που έχουν ζητήσει για σήμερα, μετά την πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων 69 μπλόκων που συνεδρίασαν προχθές στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.
Οι αγρότες σε γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα, και για την Τετάρτη προγραμμάτισαν με δυο λεωφορεία να ταξιδέψουν στον Προμαχώνα προκείμενου να δηλώσουν έμπρακτα την υποστήριξη τους στον αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοι τους του εκεί μπλόκου.
Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας και του Αμύνταιου
Πιο αποφασισμένοι από ποτέ να παραμείνουν στα μπλόκα που έχουν στήσει εδώ και ένα μήνα, εμφανίζονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, με τον συντονιστή, Δημήτρη Μόσχο να εκφράζει την πεποίθησή του ότι μετά τη χθεσινή σύσκεψη όχι μόνο δεν υπήρξε λύση στο αγροτικό «αλλά φάνηκε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση όταν μιλά για ασφαλιστικό και φορολογικό δεν αναφέρεται σε προσχέδια, αλλά σε ειλημμένες αποφάσεις».
Εκπρόσωπος μπλόκων Πέλλας: Ο πρωθυπουργός αν έδινε λύσεις στο ασφαλιστικό και δεν επέμενε στη φορολόγηση των επιδοτήσεων τότε πιστεύω ότι θα υπήρχε θετική εξέλιξη
«Αν έδινε λύσεις στο ασφαλιστικό, όπως να δεχόταν να μην συνδεθούν οι εισφορές με το εισόδημα, αλλά και να μην επέμενε στη φορολόγηση των επιδοτήσεων, τότε πιστεύω ότι θα υπήρχε θετική εξέλιξη με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη συνάντηση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σκύδρας, Νίκος Δημητριάδης, που συμμετείχε στο διάλογο και εκπροσωπούσε πέντε μπλόκα του Νομού Πέλλας.
«Δεν δέχτηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην συνδεθούν οι εισφορές με το εισόδημα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «του θέσαμε πάνω στο ασφαλιστικό ζήτημα, ακόμα και να πληρώσουμε βάσει των πάγιων εισφορών των σημερινών, και ας καταβάλλουμε περισσότερα με συντελεστή από 15 ως και 20% επιπλέον».
Μέλος συντονιστικής επιτροπής μπλόκου Χαλκηδόνας: Δεν υπάρχει καν σύγκλιση απόψεων
Ως «δύο ευθείες που δεν τέμνονται πουθενά», χαρακτήρισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, Μαυρουδής Μηντσιούδης, τη στάση και θέση της κυβέρνησης και αγροτών στη χθεσινή πολύωρη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «κάτι παραπάνω από απογοητευμένος, αφού μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπάρχει καν σύγκλιση απόψεων».
Οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι:
Για το ασφαλιστικό:
1. Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.
2. Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.
3. Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.
4. Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.
Για το φορολογικό:
5. Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.
6. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.
Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από την σημερινή.
Επίσης η κυβέρνηση παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων που στοχεύουν στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Τα μέτρα αυτά είναι:
7. Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.
8. Ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.
9. Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.
10. Άμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.
11. Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
12. Στήριξη των νέων αγροτών, έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.
13. Επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.
14. Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η εξασφάλιση ρευστότητας με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και η μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10%, ιδιαίτερα στον τομέα των εφοδίων. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κάρτας και για τους αγρότες που έχουν ανοιχτά δάνεια.
15. Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ. Φραγμός στην διακίνηση προϊόντων με ανεξέλεγκτη έκδοση τιμολογίων αγοράς και στις απαράδεκτες –πολλές φορές επτάμηνες και οκτάμηνες- καθυστερήσεις πληρωμών.
16. Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Κατ εξοχήν ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που θα μπορούν να αφαιρούν από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.
17. Άμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού. Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών. Δομές αυστηρού ελέγχου για να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος που δυσφήμισαν τον συνεταιριστικό θεσμό.
18. Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, με την συμμετοχή των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.
19. Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς,
20. Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
21. Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.
22. Ειδικό σχέδιο για ην στήριξη της κτηνοτροφίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την διατροφική επάρκεια. Την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την συμπληρωματική απασχόληση ιδιαιτέρα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.
23. Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείρισή τους.
24. Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.
25. Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού με στόχο την διατήρηση, αναπαραγωγής, εμπορίας και προώθησης του εγχώριου γενετικού υλικού.

 http://www.madata.gr/epikairotita/social/470009.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους ενώνουν πολλά......

                                             ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ......            Ο  π. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ  , ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ. ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

Αλλαγή ώρας σε θερινή: Πότε γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά.

  Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου αναμένεται να   αλλάξει η ώρα   και να επιστρέψει η   θερινή . Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις  31 Μαρτίου 2024  θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών  μία ώρα μπροστά , δηλαδή από  03:00 πμ σε 04:00 πμ . Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.

Σάρωσε η κακοκαιρία Πιερία και Τρίκαλα: Εγκλωβίστηκαν κάτοικοι – Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια.

  Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή σε Τρίκαλα και Πιερία. Στον δήμο Δίου - Ολύμπου η πυροσβεστική αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τέσσερις απεγκλωβισμούς γυναικών προκειμένου να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο. Στα Τρίκαλα χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για αν μετατραπούν οι δρόμοι της πόλης σε ποτάμια ενώ σημειώθηκε και χαλαζόπτωση. Δρόμοι έκλεισαν, γειτονιές μετατράπηκαν σε ποτάμια. Νερά μπήκαν μέσα στις αυλές, μέχρι τις εισόδους και τα υπόγεια των σπιτιών. Το κύμα κακοκαιρίας εξπρές χτύπησε χωριά και οικισμούς της Πιερίας. Οι κάτοικοι στην Κονταριώτισσα από το πρωί μετρούν τις πληγές τους. Τον τρόμο έζησαν χθες το βράδυ μια μητέρα μαζί με τις κόρες της. Η κακοκαιρία τις βρήκε στον δρόμο, όταν επέστρεφαν από την Κατερίνη, το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε και εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτό για 1,5 ώρα. Αρκετές οι περιπτώσεις που χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής. οκτώ τουλάχιστον άτομα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου παγιδεύτηκαν στα νερά και κινδύνευσαν μέχρι να απεγκλωβι