Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καταυλισμοί προσφύγων σε Ίλιον και Ελληνικό. Έκκληση για άνοιγμα συνόρων

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει το προσφυγικό για την κυβέρνηση, η οποία αναζητεί όσους ανοιχτούς χώρους ή χώρους με υποτυπώδεις υποδομές όπου θα μπορέσει να τοποθετήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι ασφυκτική και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι 7.000 πρόσφυγες είναι αντίξοες.
Πριν από λίγη ώρα άνοιξαν τα σύνορα, προκειμένου να περάσουν 50 πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να επικρατεί χάος. Με 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους σε διάφορα σημεία όλης της χώρας η τελευταία λύση της κυβέρνησης που έγινε γνωστή μόλις το πρωί της Δευτέρας είναι η εγκατάσταση καταυλισμού προσφύγων στο πάρκο Τρίτση στο Ίλιον. Την ίδια ώρα, προχωράει με εντατικούς ρυθμούς η μετατροπή του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού σε καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων. Μετά το κτίριο του Χόκεϋ, το κτίριο αναχωρήσεων «Σενγκεν» σειρά παίρνει το γήπεδο που φιλοξένησε το ολυμπιακό άθλημα του Baseball κατά την διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων του 2004.

Δραματική είναι η κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας, όπου τουλάχιστον 600 πρόσφυγες έχουν εγκατασταθεί. Οι πρόσφυγες, κυρίως μητέρες με παιδιά και στην πλειονότητά τους πρόκειται για Αφγανούς, πέρασαν στην πλατεία όλο το βράδυ.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι σε κάποιες γωνιές της πλατείας οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν τοποθετήσει χαρτιά με συνθήματα στα αγγλικά και στην αραβική γλώσσα που καλούν τους Ευρωπαίους να ανοίξουν τα σύνορα.

Να επισημάνουμε επίσης ότι στην πλατεία Βικτωρίας βρίσκεται πλέον σε μόνιμη βάση κλούβα των ΜΑΤ επί της οδού Γ' Σεπτεμβρίου.

Στο Πεδίον του Άρεως απομακρύνθηκαν προχθές από την Αστυνομία οι περίπου 50 σκηνές που είχαν στηθεί πίσω από το άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου από τοξικομανείς και πρόσφυγες. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν δεκάδες πρόσφυγες μεμονωμένα στο άγαλμα του βασιλιά στο Πεδίον του Άρεως με τα πράγματά τους, χωρίς να έχουν διέξοδο πού να πάνε.
Πετροπόλεμος και χημικά στην Ειδομένη
Έκρυθμη ήταν το μεσημέρι της Δευτέρας η κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ στον καταυλισμό της Ειδομένης, καθώς μόλις έγινε γνωστό ότι θα ανοίξουν τα σύνορα εκατοντάδες πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράχτη. Οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί έχουν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές και πετούν πέτρες προς την αστυνομία της γειτονικής χώρας, ζητώντας να τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Οι πρόσφυγες έριξαν την καγκελόπορτα, ενώ οι σκοπιανές δυνάμεις απάντησαν με χρήση χημικών.
Η είσοδος στην ΠΓΔΜ επιτρέπεται μόνο σε πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία, ενώ σε πρώτη φάση θα περάσουν μόλις 50 άτομα, με τις διαδικασίες ελέγχου να είναι εξονυχιστικές και χρονοβόρες.

Τα σύνορα άνοιξαν για λίγα λεπτά, αλλά μετά έκλεισαν αμέσως λόγω της έντασης που δημιουργήθηκε. Οι πρόσφυγες, κινούμενοι προς τον φράχτη, έριξαν ένα κομμάτι τους και οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ απάντησαν με χημικά απωθώντας τους.
Χάος στην Ειδομένη: Έριξαν τον φράχτη και προσπαθούν να μπουν στα Σκόπια

Στον καταυλισμό της Ειδομένης βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 7.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές περί τα 2.500 άτομα βρίσκονται πάνω στις γραμμές του τρένου και έχουν καταλάβει τη σιδηροδρομική διάβαση που οδηγεί στην οριογραμμή.
Από το βράδυ της Κυριακής έως τις 4 τα ξημερώματα πέρασαν μόλι 300 πρόσφυγες στην ΠΓΔΜ.

Από τους συνολικά 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες που υπολογίζεται ότι βρίσκονται στη χώρα, στην Ειδομένη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 7.000 πρόσφυγες, με τον «επίσημο» καταυλισμό να στεγάζει περίπου τους 2.000 - 2.500 από αυτούς. Οι υπόλοιποι έχουν στήσει σκηνές ή κοιμούνται μέσα σε υπνόσακους ή ακόμη και σε απλές κουβέρτες, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, στα γύρω χωράφια.

Τα τρόφιμα που προσφέρουν οργανώσεις εθελοντών δεν επαρκούν, ενώ πολλοί αναγκάζονται να τρέφονται πρόχειρα, με σάντουιτς από καντίνες. Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πέφτουν για ύπνο νηστικοί, ενώ ούτε ακόμη και το νερό δεν είναι είδος σε επάρκεια.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που η ΠΓΔΜ ανοίγει τα σύνορα με το «σταγονόμετρο» ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες φθάνουν στην Ειδομένη από κάθε σημείο της Ελλάδας, δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση.
sofokleousin

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους ενώνουν πολλά......

                                             ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ......            Ο  π. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ  , ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ. ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

Αλλαγή ώρας σε θερινή: Πότε γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά.

  Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου αναμένεται να   αλλάξει η ώρα   και να επιστρέψει η   θερινή . Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις  31 Μαρτίου 2024  θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών  μία ώρα μπροστά , δηλαδή από  03:00 πμ σε 04:00 πμ . Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.

Σάρωσε η κακοκαιρία Πιερία και Τρίκαλα: Εγκλωβίστηκαν κάτοικοι – Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια.

  Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή σε Τρίκαλα και Πιερία. Στον δήμο Δίου - Ολύμπου η πυροσβεστική αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τέσσερις απεγκλωβισμούς γυναικών προκειμένου να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο. Στα Τρίκαλα χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για αν μετατραπούν οι δρόμοι της πόλης σε ποτάμια ενώ σημειώθηκε και χαλαζόπτωση. Δρόμοι έκλεισαν, γειτονιές μετατράπηκαν σε ποτάμια. Νερά μπήκαν μέσα στις αυλές, μέχρι τις εισόδους και τα υπόγεια των σπιτιών. Το κύμα κακοκαιρίας εξπρές χτύπησε χωριά και οικισμούς της Πιερίας. Οι κάτοικοι στην Κονταριώτισσα από το πρωί μετρούν τις πληγές τους. Τον τρόμο έζησαν χθες το βράδυ μια μητέρα μαζί με τις κόρες της. Η κακοκαιρία τις βρήκε στον δρόμο, όταν επέστρεφαν από την Κατερίνη, το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε και εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτό για 1,5 ώρα. Αρκετές οι περιπτώσεις που χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής. οκτώ τουλάχιστον άτομα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου παγιδεύτηκαν στα νερά και κινδύνευσαν μέχρι να απεγκλωβι