Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καφές και Καφεΐνη: Τι επίδραση έχουν τελικά στον οργανισμό μας;

Καφές και Καφεΐνη: Τι επίδραση έχουν τελικά στον οργανισμό μας;


Θεσσαλονίκη
Ο καφές είναι το δημοφιλέστερο ρόφημα ανά τον κόσμο. Στην Ευρώπη, οι ενήλικες καταναλώνουν 200mg ημερησίως, κατά μέσο όρο, με τους Έλληνες στην πλειονότητά τους να πίνουν τουλάχιστον έναν καφέ την ημέρα. Κάνει όμως να πίνουμε καφέ; Ποια είναι η πραγματικότητα για την κατανάλωση του καφέ και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι τοξικός;

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνουν η επίκουρη καθηγήτρια Φυσιολογίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας/Τμήμα Ιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δωροθέα Καπουκρανίδου και ο βιολόγος, υποψήφιος διδάκτορας στον Τομέα Φυσιολογίας Φαρμακολογίας/Ιατρικό Τμήμα του ΑΠΘ, Θεοφάνης Βαβίλης.

Κάνει να πίνουμε καφέ;

«Έχω ακούσει πολλές φορές την ίδια ερώτηση από διάφορους ανθρώπους, ασθενείς, φίλους, γονείς. 'Κάνει να πίνουμε καφέ;' Η αλήθεια είναι ότι γύρω από αυτή την καθημερινή συνήθεια υπάρχει ένας μύθος και πολλοί ζητούν απαντήσεις προκειμένου να απενοχοποιήσουν αυτή τους τη συνήθεια. Η πραγματικότητα για την κατανάλωση του καφέ δίνεται από έρευνες που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο. Πολυάριθμες μελέτες πραγματοποιήθηκαν για τον καφέ και την καφεΐνη, οι οποίες έδειξαν ότι η διεγερτική ουσία δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία, και αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή η καφεΐνη μπορεί να έχει και οφέλη για την υγεία μας και τα χρόνια νοσήματα» απαντά η κ. Καπουκρανίδου.

Ποια είναι τα οφέλη του καφέ;

«Από μια ενδελεχή αναζήτηση στην διεθνή βιβλιογραφία ο καφές φαίνεται:
- Να καθυστερεί την εμφάνιση το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 με επίδραση  στον γλυκαιμικό έλεγχο.
- Ότι έχει προστατευτική δράση στο ενδοθήλιο των αγγείων και έτσι παίζει σημαντικό ρόλο στα καρδιαγγειακά νοσήματα.
- Να συμμετέχει στην απώλεια σωματικού βάρους (λιπόλυση), μια που τα συστατικά του προσδίδουν κορεσμό και μειώνεται σημαντικά το αίσθημα της πείνας.
- Να επιδρά στη γαστρική λειτουργία επιταχύνοντας την γαστρική κένωση.
- Ότι η διεγερτική του δράση βοηθά στην πνευματική εγρήγορση, στη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς και στην ψυχική διάθεση, προσοχή, αντανακλαστικά, άγχος.
- Να βελτιώνει τη μνήμη και να διευκολύνει την κωδικοποίηση πληροφορίας.
- Να έχει αντικαρκινική δράση/λόγω πρεβιοτικής δράσης τους στο έντερο και έτσι παρέχεται προστασία από γενοτοξικές βλάβες και προστασία του DNA από οξείδωση.
- Να μειώνει την εμφάνιση της νόσου Πάρκινσον, με τη μέγιστη προστασία να επιτυγχάνεται με κατανάλωση τριών φλιτζανιών ανά ημέρα.
Ασφαλή συμπεράσματα για τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και στη νόσο Αλτσχάιμερ δεν μπορούν να εξαχθούν σε αυτό το στάδιο παρόλο που σε ζώα εργαστηρίου φάνηκε να μειώνει τα επίπεδα β- αμυλοειδών πρωτεϊνών.
Η κατανάλωση καφέ κατά την κύηση επιτρέπεται με μέτρο, δηλαδή η πρόσληψη καφεΐνης <182mg/ημέρα δεν συσχετίζεται με κανένα ανεπιθύμητο συμβάν. Και επειδή ουδέν καλό αμιγές κακού φάνηκε να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου, πιθανά μέσω μείωσης της μελατονίνης» σύμφωνα με την κ. Καπουκρανίδου.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο καφές μπορεί να είναι επικίνδυνος;

«Σε γενικές γραμμές θα μπορούσα να πω πως ο καφές αυτός καθαυτός δεν είναι επικίνδυνος σε ένα σχετικά υγιές άτομο χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα και με φυσιολογική ηπατική και νεφρική λειτουργία» απαντά ο Θεοφάνης Βαβίλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα αρκετά δυνατό φλιτζάνι γαλλικού καφέ περιέχει γύρω στα 160-200 mg καφεΐνης (θεωρείται το ρόφημα με την υψηλότερη περιεκτικότητα καφεΐνης), ενώ τα γνωστά και επιθυμητά αποτελέσματα της καφεΐνης βρίσκονται στο εύρος των 85-250 mg (1- 3 φλυτζάνια καφέ, ανάλογα την μέθοδο παρασκευής, την ευαισθησία του ατόμου, αν το άτομο είναι καπνιστής -π.χ. οι καπνιστές μεταβολίζουν μέχρι και 50% πιο γρήγορα την καφεΐνη με αποτέλεσμα να είναι πιο ανθεκτικοί σε αυτήν).

«Με κατανάλωση άνω των 250 με 500 mg καφεΐνης αρχίζουν οι παρενέργειες: τρόμος (τρέμουλο), εκνευρισμός, συχνοουρία, αϋπνία κτλ, ενώ σε ακόμα μεγαλύτερες δόσεις έχουν αναφερθεί καρδιακές αρρυθμίες ή ακόμα και κρίσεις. Για να προκαλέσει η καφεΐνη τον θάνατο απαιτούνται γύρω στα 8 με 10 γραμμάρια (8000-10000 mg) αυτής, μια ποσότητα που ρεαλιστικά είναι δύσκολο να ληφθεί από τον καφέ, μιας και μιλάμε για 50 με 100 φλυτζάνια καφέ σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα -πράγμα δύσκολο και οικονομικά ασύμφορο» προσθέτει ο κ. Βαβίλης.

Υπήρξαν θάνατοι από καφεΐνη;

«Στην επιστημονική βιβλιογραφία έχουν αναφερθεί θάνατοι από καφεΐνη, αλλά αυτοί προέκυψαν όχι από καφέ αλλά από σκευάσματα καθαρής καφεΐνης, όπως χάπια, όπου το ένα μπορεί να περιέχει και 200mg καφεΐνης, είτε από συνδυασμό χαπιών καφεΐνης που περιείχαν και άλλα διεγερτικά, όπως π.χ. εφεδρίνη και συνεφρίνη με αποτέλεσμα να έχουν συνεργιστική δράση και κατά συνέπεια να μειώνεται η δόση που επαρκεί για να προκαλέσει τον θάνατο. Ειδική μνεία εδώ θα μπορούσε να γίνει και στον συνδυασμό καφεΐνης με αλκοόλ, που μπορεί να παρουσιάσει κάποιες παρενέργειες, και εδώ δεν αναφέρομαι τόσο σε συνταγές όπως τον 'ιρλανδικό καφέ' όσο στο φαινόμενο κοκτέιλ 'ενεργειακών ποτών' και αλκοολικών ποτών υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλη» προσθέτει ο κ. Βαβίλης.

Ξεμεθάει ο καφές;

«Η καφεΐνη δεν 'ξεμεθάει' ακριβώς το άτομο (παρά τις αναφορές από διάφορα 'γιατροσόφια' περί μέθης και καφέ), αλλά καμουφλάρει μερικά από τα αποτελέσματα του αλκοόλ στο άτομο. Δηλαδή η κατανάλωση καφεΐνης πρώτον μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση αλκοόλης σε ένα άτομο που μεθάει εύκολα (το ήπαρ όμως επιβαρύνεται εξίσου και μπορούν ευκολότερα να καταναλωθούν ποσότητες αλκοόλης που οδηγούν σε αλκοολική δηλητηρίαση) και δεύτερον να νιώσει ικανότερο να χειριστεί βαρέα μηχανήματα, όπως π.χ. αυτοκίνητο, ενώ η κριτική του ικανότητα, όπως επίσης και τα αντανακλαστικά του, παραμένουν επηρεασμένα ασχέτως που το ίδιο άτομο δεν το αντιλαμβάνεται πλήρως» εξηγεί ο κ. Βαβίλης.
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους ενώνουν πολλά......

                                             ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ......            Ο  π. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ  , ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ. ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

Αλλαγή ώρας σε θερινή: Πότε γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά.

  Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου αναμένεται να   αλλάξει η ώρα   και να επιστρέψει η   θερινή . Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις  31 Μαρτίου 2024  θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών  μία ώρα μπροστά , δηλαδή από  03:00 πμ σε 04:00 πμ . Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.

Σάρωσε η κακοκαιρία Πιερία και Τρίκαλα: Εγκλωβίστηκαν κάτοικοι – Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια.

  Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή σε Τρίκαλα και Πιερία. Στον δήμο Δίου - Ολύμπου η πυροσβεστική αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τέσσερις απεγκλωβισμούς γυναικών προκειμένου να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο. Στα Τρίκαλα χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για αν μετατραπούν οι δρόμοι της πόλης σε ποτάμια ενώ σημειώθηκε και χαλαζόπτωση. Δρόμοι έκλεισαν, γειτονιές μετατράπηκαν σε ποτάμια. Νερά μπήκαν μέσα στις αυλές, μέχρι τις εισόδους και τα υπόγεια των σπιτιών. Το κύμα κακοκαιρίας εξπρές χτύπησε χωριά και οικισμούς της Πιερίας. Οι κάτοικοι στην Κονταριώτισσα από το πρωί μετρούν τις πληγές τους. Τον τρόμο έζησαν χθες το βράδυ μια μητέρα μαζί με τις κόρες της. Η κακοκαιρία τις βρήκε στον δρόμο, όταν επέστρεφαν από την Κατερίνη, το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε και εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτό για 1,5 ώρα. Αρκετές οι περιπτώσεις που χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής. οκτώ τουλάχιστον άτομα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου παγιδεύτηκαν στα νερά και κινδύνευσαν μέχρι να απεγκλωβι